New
Prognoza vremena

REČENICE KOJE IZLUĐUJU RODITELJE


recenice koje izludjuju roditelje1

Postoji dosta dječjih izjava koje spadaju u kategoriju "izluđujućih", ali ipak prednjače sljedeće:

"To je moje!", "Dosadno mi je!", "Nije fer!", "Hoću sad!" i "Neću!"

  • "To je moje!"
Bez obzira na to je li dijete jedinac ili ima brata ili sestru, vjerojatno će u većini slučajeva odbiti dijeliti svoje stvari. To je stoga što predškolci misle da ako će neku svoju dragocijenu stvar podijeliti s drugim, više je nikad neće vidjeti. Dakle, oni nisu nužno razmaženi ili sebični, jednostavno su zabrinuti! A briga jer tolika da vrlo često kulminira scenom, plačem i vrištanjem...

Kako reagirati:

Budite neutralni i, ako je moguće, nemojte zauzimati strane. Naravno, ako stvari izmaknu kontroli, pokušajte uvjeriti dijete da će "posuđeno" dobiti natrag. Razgovarajte sa svojim mališanom kako biste poboljšali njegove socijalne vještine.
  • "Dosadno mi je!"
To je rečenica koja roditelje može prilično iznervirati, pogotovo jer znaju da je dječja soba prepuna igračaka. Treba znati da se prdškolci brzo "zasite" igračaka, teže zadržavaju pažnju i imaju stalnu potrebu za prisutnošću svojih roditelja.

Kako reagirati:

Svakodnevno pokušajte odvojiti neko vrijeme za druženje sa svojim djetetom, a potom zajedno osmislite razne mogućnosti za njegovu samostalnu igru. Možda ćete na samom početku igre trebati malo sudjelovati, ali onda poticajno igru prepustite djetetu.
  • "Nije fer!"
Kad roditelj ne popušta u svojoj odluci, djeca često reagiraju ljutnjom, durenjem ili tugom. To obično toliko isfrustrira roditelje (pogotovo ako se događa na javnom mjestu), da pomišljaju nije li bolje popustiti "ovaj put"...

Kako reagirati:

Najvažnije je da ostanete staloženi i dosljedni. Pokušajte se što prije maknuti s mjesta zbivanja i zainteresirati dijete za drugi sadržaj. Kasnije porazgovarajte s djetetom; dopustite mu da vam kaže svoje mišljenje i objasnite zašto ste donijeli odluku kojoj se protivilo.
  • "Hoću sad!"
Djeca su ponekad jako uporna u svojim namjerama i željama. Ne prestaju navaljivati da im, npr. date slatkiš prije ručka.

Kako reagirati:

Vrijedi isto pravilo kao kod izjave "Nije fer!". Dijete će s vremenom naučiti da ne može uvijek biti po njegovom.
  • "Neću!"
Kad su u afektu, djeca (kao i odrasli) govore stvari koje inače ne misle. Ljute se, govore da vas ne vole... U takvim situacijama ne treba odgovarati na "provokacije".

Kako reagirati:

Iako biste najradije viknuli: "Baš me briga što ti hoćeš, napravi to odmah!" i izrekli neku prijetnju, pokušajte se suzdržati i nemojte nastavljati raspravu. Vi jeste osoba koja odlučuje i to djetetu trebate dati na znanje, ali na malo drugačiji način. Ponudite mu više opcija. Ako primjerice, dijete treba pospremiti svoje igračke, možete mu ponuditi svoju malu pomoć i nakon toga mu predložiti odlazak u park ili gledanje omiljenog crtića. Na taj način će dijete zadovoljiti svoju potrebu za uspostavljanjem kontrole i donošenjem odluka.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner