New
Prognoza vremena

STIGLA JE NOVA BEBA - A JA?


stigla je nova beba a ja

Beba je stigla i uzbuđenje je na vrhuncu. Nemojte biti iznenađeni ako starije dijete ne dijeli vaše oduševljenje. Koliko ga god dobro pripremili, biti će trenutaka u kojima će se pobuniti. Prosječna dobna razlika između prvog i drugog djeteta je 34 mjeseci, što znači da se većina starijih još sami po sebi nalaze u "dramatičnoj" fazi.

Donosimo vam načine uz pomoć kojih možete svoje prvorođeno brže priviknuti na novog člana.
  • Povratak kući
Provjerite želi li vaše starije dijete doći po vas i bebu ili želi biti uključeno u pripreme kod kuće. Na taj se način ono neće osjećati zapostavljeno ili po strani.
  • Pozornost
Beba će biti obasuta darovima i pažnjom. Jednim okom uvijek pratite svoje starije dijete. Kod kupovine ne zaboravite darovati i njega, a uz to neka i ono samo izabere nešto što će darovati braci ili seki.
  • Obitelj i prijatelji
Zamolite obitelj i bliske prijatelje da ne zaborave da nemate samo malu bebu. Podsjetite ih da kod posjeta prvo neko vrijeme provedu u razgovoru s vašim starijim djetetom. Neka i njega daruju, i jedna čokolada će biti dovoljna.
  • Samo vaše vrijeme
Ukažite starijem djetetu na praktične prednosti njegove dobi, zatražite njegovu pomoć kod brige oko male bebe. To će dijete učiniti važnim i probuditi empatiju prema novorođenom bratu ili sestrici. Ovdje budite oprezni i izbjegavajte upozoravati starije dijete riječima poput;"Ti si sada velik." Umjesto da ga gurate u ulogu koju ne želi (ono bi najradije bilo u vašem naručju umjesto bebe), omogućite mu vrijeme samo za vas, za razgovore i puno maženja.
  • Ne pretjerujte s očekivanjima
Starije dijete vam može pomagati na mnogo načina; donositi vam pelene i vlažne maramice, pomagati kod večernje kupke, pjevušiti bratu ili sestrici. Većina djece voli pomagati, ali neka to nikada ne bude prisilna pomoć ili djetetova odgovornost.
  • Pozitivna komunikacija
Prirodno je da se osjećate zaštitnički spram novorođenčeta i da ga želite držati podalje od svojeg bučnog predškolca. Isto tako, nemojte tolerirati nikakvu agresiju. No, umjesto da stalno upozoravate starije dijete da ne radi ovo ili ono, pokušajte se izražavati na pozitivan način. Npr., umjesto da nervozno kažete: "Ne viči! Probudit ćeš bebu!", objasnite djetetu zašto je potrebno biti tiši dok beba spava, a dio tog vremena iskoristite za neku zajedničku aktivnost.
  • Rutina
Koliko god je moguće, nastojte ne poremetiti rutinu na koju je vaše starije dijete naviklo. Primjerice, nemojte preskočiti priču za laku noć ukoliko beba ima kolike. Priču može ispričati tata, baka... U ovoj fazi velike promjene, starijem djetetu su još važniji trenuci koji mu donose sigurnost.
  • Razgovori s drugim ljudima
Kad razgovarate s drugim ljudima, a uz prisutnost starijeg djeteta, nastojte ne pričati samo o bebi iako je prirodno da ste zaokupljeniji njome. Ne zaboravite govoriti o događajima vezanim uz starije dijete, novostima, njegovim napretkom ili sl. Kakva god situacija bila, nemojte ga "ogovarati" već pronađite razlog za pohvalu njegovom snalaženju u novonastaloj situaciji.
  • Povezivanje
Čak i kad se čini da beba još ne zamijećuje stariju seku ili brata, možete se poslužiti malim trikom koji će kod starijeg djeteta potaknuti osjećaje spram novog bića u njegovom životu. Na primjer, kad se beba smiješi, recite; "Vidi, smiješi ti se! To je zato što zasigurno osjeća da si ti njezin brat/seka." Zanimljivo je da to zapravo može biti istina.
  • Nova lica starijeg djeteta
Kad beba dođe kući, starije dijete može pokazati osobine koje kod njega do tada niste imali prilike vidjeti. Da, može neko vrijeme biti sebično, a može se pretvoriti i u neustrašivog zaštitnika. Kako god bilo, dozvolite mu da se požali ponekad. Ma, sa smiješkom priznajte i njemu i sebi; bebe znaju biti pravi gnjavatori. Ali, odajte mu još nešto. U godinama koje dolaze, taj će mali gnjavator narasti i, ukoliko se oboje potrude, postati djetetov najbolji prijatelj.


Više:
Rivalstvo ili ljubomora između djece

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner