New
Prognoza vremena

KAKO ODABRATI DOBAR VRTIĆ


kako odabrati dobar vrtic1

Vrijeme prije polaska u vrtić je puno neizvjesnosti za djecu i roditelje. Mališane nije jednostavno pripremiti na odvajanje, a roditelji vedrim razgovorima o svemu lijepome što vrtić donosi, pokušavaju ublažiti i vlastitu tjeskobu. Suzica će biti, biti će i vrtićkih bolesti i tu ne možemo ništa. Ono što možemo je pokušati izabrati vrtić koji će pružiti najbolje.

Prvi koraci

Raspitajte se kod prijatelja, rođaka, susjeda, roditelja u parku... u koji vrtić idu njihova djeca i kakva su njihova iskustva. Iako na osnovu njihovih iskustava nećete donijeti konačnu odluku, ona će vam biti od velike pomoći. Potom obiđite vrtiće koji dolaze u obzir. Za početak, vrtiće posjetite nenajavljeno. Pogledajte kako izgleda vrtićko dvorište, kako je opremljeno i osigurano te ima li u blizini opasnih prometnica. Ukoliko je vrijeme lijepo, mališani će se igrati vani. Obratite pozornost na aktivnost djece i odgajatelja.

Potom telefonski dogovorite razgovor i obilazak vrtića.

Na što treba obratiti pažnju

Najvjerojatnije ćete prvi razgovor voditi s voditeljicom vrtića. Pogotovo ako se radi o privatnom vrtiću, taj će razgovor proteći u vrlo susretljivoj atmosferi i činiti će se da vam je već veliki dio kamena pao sa srca. Ipak, ne potiskujte svoj roditeljski instinkt i ne zaboravite pitati sve što ste naumili:

  • Period adaptacije - koliko dugo roditelj može biti uključen, pristupa li se djetetu individualno u mogućim okvirima?
  • Odgovara li vrtić na specifične potrebe vašeg djeteta (hrana, spavanje...)?
  • Radno vrijeme vrtića i organizacija u slučaju kašnjenja roditelja?
  • Stabilnost - dobri vrtići zadržavaju odgajatelje. Ako se odgajatelji prečesto izmjenjuju, pripazite.
  • Raspored i ritam aktivnosti, te dodatne aktivnosti?
  • Kojim stručnim suradnicima raspolaže vrtić (liječnik, psiholog, pedagog, logoped, defektolog)?
  • Kako se provodi disciplina?
  • Otvorenost za roditeljsko mišljenje i prijedloge?

Trebali biste se slagati s filozofijom i ciljevima vrtića te pristupom njegovih djelatnika.

Obilazak vrtića

Veliku pozornost obratite na higijenu vrtića, posebice vrtićku kuhinju i toalet te na cjelokupno unutarnje uređenje. Ono treba udovoljavati svim zdravstvenim i sigurnosnim standardima. Prostorije trebaju biti vesele, svijetle, tople i prozračne, opremljene adekvatnim igračkama.

Odgajatelji i djeca

Djeca bi u pravilu trebala biti sretna i aktivna, a razina buke umjerena. Odgajatelji trebaju biti otvoreni, vedri, strpljivi, susretljivi i angažirani. Promotrite kako se odvija interakcija između djece i odgajatelja, posebice ako uočavate neku specifičnost u ponašanju pojedinog djeteta (povučenost, tuga ili neprihvatljivo ponašanje).
Kako se pristupa djetetu u periodu prilagodbe, kako se provodi disciplina, imaju li odgajatelji kontrolu nad svojom grupom djece?

Potom biste trebali upoznati potencijalnu grupu vašeg djeteta i odgajatelje te grupe. Zadržite se kratko vrijeme u prostoriji, djelatnici ne bi trebali imati ništa protiv. Razgovor s potencijalnim odgajateljem vašeg djeteta je iznimno važan. Slobodno postavljajte pitanja. Odgovori odgajatelja i način na koji surađuje s vama, je možebitna prekretnica u vašoj odluci.

Što ako nemate izbora?

Izbor vrtića je često određen mjestom stanovanja i roditeljskim materijalnim prilikama. Ako ste u takvoj situaciji, a niste zadovoljni zdravstvenim ili sigurnosnim prilikama u vrtiću, vaša je obveza reagirati. Obratite se voditeljici vrtića i zatražite objašnjenje. Ukoliko ne dobijete zadovoljavajući odgovor ili se stanje ne promijeni, obratite se prosvjetnom inspektoratu (Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi - članak 44).

Na isti način trebate postupiti ukoliko primjetite da se postupcima odgajatelja krše prava djeteta ili da dijete ne prima adekvatnu skrb. Ovdje roditelji trebaju biti promišljeni i svjesni da ulaze u kolektiv u kojemu vladaju određena pravila, kako bi isti uopće mogao funkcionirati.

Pokušajte se opustiti, to će uvelike pomoći vašem djetetu da hrabrije kroči u novu etapu. Nedoumica će biti, ali kad završi period privikavanja, mnogo toga će vam biti jasnije. Ne zaboravite, vrtić je koristan i imati će veliku ulogu u socijalno-emocionalnom razvoju vašeg djeteta.


Više:

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner