New
Prognoza vremena

MALA ŠKOLA (PREDŠKOLA)


mala skola

U Hrvatskoj je uvedena godina dana obaveznog učenja u predškoli ili vrtiću. Tako mališani formalno imaju devetogodišnje obavezno obrazovanje, odnosno priprema ih se za polazak u školu.

Ovaj predškolski program nije novost za djecu koja već pohađaju vrtiće, a ona djeca koja su (zbog dugih lista čekanja u državnim vrtićima, visokih cijena privatnih vrtića ili nekih drugih razloga) povjerena na čuvanje npr. bakama, obavezno trebaju proći jednogodišnji besplatan predškolski program u vrtićima ili školama. Program je besplatan samo za onu djecu koja ne idu u vrtić.

Najmanje po tri sata dnevno (550 sati kroz godinu), u predškoli se nastava provodi kroz različite vježbe, od svladavanja grube motorike poput trčanja uz i niz stepenice do fine poput vezanja vezica, zakopčavanje gumba, rezanja sa škaricama (npr. izrezivanje kruga od 5 cm)...

Tu su zatim i druge motoričke te grafomotoričke vježbe, vježbe pažnje i vježbe za svladavanje socijalnih vještina. Djeca uče brojiti, crtati osnovne geometrijske oblike, crtati čovjeka vodeći računa o proporcijama, graditi stepenice od 10 kockica, tražiti put kroz labirint, igrati društvene igre koje ih uče toleranciji i komunikaciji s vršnjacima.

Uče prepričati priču, razlikovati suprotnosti, gramatički što ispravnije govoriti, razvijati vještinu govora i pamćenja ponavljajući rečenicu od deset riječi ili peteroznamenkasti broj.

Nakon završenog predškolskog programa, djeca sa sedam godina upisuju osmogodišnju školu. Oni koji navrše šest godina do 1. travnja, u školu se upisuju te kalendarske godine, a oni koji su rođeni nakon tog datuma polaze u školu godinu poslije, s punih sedam godina.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner