New
Prognoza vremena

SLUŠANJE I GOVOR


mother_child_talking_rex

Neka djeca malo sporije "upijaju" jezične zakonitosti, te im je potreban poticaj kako bi do maksimuma razvili vlastite sposobnosti jezičnog razumijevanja i izražavanja. No, čak i kod one djece kod kojih nema odstupanja od urednog razvoja, poticanje razvoja jezika, kreativnosti i maštovitosti će znatno uvećati mogućnosti boljeg postignuća.

Osnova za usvajanje čitanja i pisanja jest razvoj vještine slušanja i fonematskog sluha te slušne analize i sinteze. Ovom razvoju uvelike pomažu vježbe koje kroz igru možete početi provoditi s djetetom od njegove četvrte, pete godine, a neke igre i ranije.

Te "igre" ne moraju prestati s polaskom djeteta u školu. Dapače, korisne su i zabavne i u nižim razredima osnovne škole, kad se mogu igrati i u razredima.

  • Dok gledate neku slikovnicu, knjigu ili jednostavno šećete prirodom, tražite slike/ predmete koji počinju određenim slovom.
Npr.: "Što sve počinje slovom/glasom K u parku? Klupa, koš, klackalica..."
Uvijek počnite s jednostavnijim zadacima, jednosložnim kratkim riječima, pa s razvojem sposobnosti djeteta, povećavajte zahtjeve. Motiviranost djeteta uvelike ovisi o uspješnosti svladavanja zadatka.
  • Istu igru možete igrati, samo što možete tražiti zadnji glas u riječi.

Npr.: "Koje životinje imaju zadnji glas Š? Kokoš, miš..."

girl_clapping
  • Vrlo jednostavna, a opet korisna, je i igra osvješćivanja prisutnosti određenog glasa, a igra se tako da pitate dijete:

"Čuješ li glas R u riječi - miš?" i slično.

  • Također je bitno razviti razlikovanje glasova koji su zvučni parnjaci, npr. pitate dijete:

"Koja riječ počinje slovom/glasom P? Pas/Bas?"

  • Djeca obožavaju kad mogu ispravljati odrasle, to im daje osjećaj važnosti. Pričajte priču i namjerno radite "greške", a neka vas dijete ispravlja.

Npr.: "Šetala sam šumom i srela sam seca."
Dijete će vas odmah ispraviti i reći - "Ne seca, Zeca!". Usput ćete se dobro zabaviti, i vi i dijete.

  • Djeci zanimljiva i nadasve korisna igra je i "igra detektiva".

U toj igri cilj je navesti dijete da pljesne kad čuje određeni glas.
Npr.: "Slovo/glas K je lopov, a ti si detektiv koji ga mora poslati u zatvor. Kad ga čuješ pljesni rukama, i odmah ćemo ga zatvoriti. Samo nemoj da ti pobjegne! Pažljivo slušaj!"

  • Igra koju je zgodno igrati s većim društvom je igra tko će smisliti što više riječi koje počinju/završavaju određenim slovom/glasom.
listening-kid

Tek kad su vještine izdvajanja prvog i zadnjeg glasa usvojene, krenite još dalje.

  • Sad već možete očekivati odgovore na pitanja poput "Gdje je slovo/ glas R u riječi vrt?"

Prvo ponudite odgovore - na početku, u sredini ili na kraju. Kasnije će dijete samo znati što treba odgovoriti, a s vremenom, znat će točnu poziciju slova/glasa u riječi, npr. Č je treće po redu u riječi "mačka".

  • Slijedeći korak su "igre pogađanja".

Rastavite riječ na slova/glasove, a dijete neka ih pokuša povezati u riječ. I ovdje počnite manjim i jednostavnijim riječima. Nakon toga zamjenite uloge, neka vama dijete "zadaje" riječi slovo/glas po glas, a vi ćete pogoditi o čemu se radi.

Vjerujemo da će vam ovi savjeti koristiti i da ćete uživati sa svojim mališanima tijekom ovih aktivnosti, koje su i zabavne i korisne.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner