New
Prognoza vremena

MAME I DRUŽENJE


mame i druzenje nova copy

Uz malu djecu se prijateljstva mijenjaju...

Dolazak djeteta je preokrenuo Vaš svijet, i to ne samo zbog broja pelena koje treba promijeniti ili neprospavanih sati. Iznenaditi će Vas promjene u najvažnijim odnosima u Vašem životu. Vaš je partner postao tata, Vaši roditelji djedovi i bake..., a Vaše prijateljice?

S jedne strane, više nego ikad Vam je potrebna njihova potpora i društvo. Nakon svih obaveza koje imate, čini se da bi šalica kave i ohrabrujuće čavrljanje mogli učiniti čudo. S druge pak strane, umorni ste, osjetljivi i živite posve drugačiji život nego prije.

Prijateljicama bez djece može biti teško razumjeti Vaš novi životni stil. Kako zadržati stara i steći nova prijateljstva?

Nova prijateljstva

Majčinstvo može otvoriti put prema iskrenim, novim prijateljstvima. Mnoge novopečene mame sklope doživotna prijateljstva sa ženama koje upoznaju na tečajevima ili grupama za mame i djecu, u parkovima... Trebate samo biti dovoljno otvoreni za nove susrete. Obzirom da smo genetski predodređeni da se za djecu brinemo u skupinama, većina majki se lako povezuje s drugim mamama, bez obzira na to jesu li u drugim područjima života slične ili posve različite.

Djeca iste dobi su sjajan temelj za nova roditeljska prijateljstva. Dok djeca stvaraju svoja prijateljstva, prirodno je da se povezuju i obitelji. Neka od tih poznanstava će trajati neko vrijeme, a druga se mogu pretvoriti u pravo prijateljstvo.

Žene na koje prije niste računali:

Mame- s tečajeva i grupa
Mame - kolegice s posla
Mame - nečije prijateljice / rođakinje / sestre...
Mame – susjede
Mame – iz parka, jaslica, vrtića

Stara prijateljstva

A što je s Vašim starim prijateljicama, koje još uvijek izlaze dok ste Vi kod kuće s malim djetetom? Može se dogoditi da odjednom shvatite da mjesecima niste razgovarali s onima s kojima ste prije bili u svakodnevnom kontaktu. Novopečene mame teško razmišljaju o vlastitim potrebama, a kamoli o potrebama svojih prijateljica.

Ono što je iznimno važno jest da ne izgubite doticaj s osobom kakva ste bili prije majčinstva. Pokušajte najbolje iskoristiti malo svojeg slobodnog vremena. Spontane kave možda više ne dolaze u obzir, ali imati ćete vremena za večernji telefonski razgovor, slanje e-maila ili čestitke, koji će prijateljici dati do znanja da mislite na nju.

Sjetite se da koliko god divna Vaša beba bila, postoji svijet i izvan Vašeg doma. Kad uhvatite vremena za razgovor s prijateljicom, pokušajte ne pričati samo o djetetu, pitajte prijateljice što ima novoga i u njihovom životu. Važno je da pokažete zanimanje za njihov život, kako bi se osjećale dijelom Vašeg svijeta.

Za prijateljice bez djece

Posvemašnja zaokupljenost ranog majčinstva je prolazno razdoblje. Ako volite i cijenite svoju prijateljicu, ostanite uz nju u "ludim" danima pospanosti i osjetljivosti. Dani vašeg druženja nisu prošlost.

I ne zaboravite!

Čvrsta prijateljstva će, uz volju s obje strane, sigurno preživjeti promjene koje donosi majčinstvo.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner