New
Prognoza vremena

KOLIKO ĆE DIJETE BITI VISOKO?


visina djece copy

Mama i tata su nižeg rasta, a sin je najviši među vršnjacima... Roditelji su košarkaši, a njihova djevojčica sitna kao jagodica... Mnogi se roditelji pitaju; "Na koga li je?", pa se sjete članova šire obitelji i tu eventualno pronalaze poveznicu.

Nema striktnog pravila. Osim genetike, veliku ulogu imaju trudnoća, okolina, način života i prehrana djeteta... Osim toga, nove su generacije puno više od prethodnih.
  • Trudnoća i genetski faktori
Rast i razvoj fetusa u gotovo 60% ovisi o organizmu i zdravstvenom stanju majke. Ako dijete dobiva dovoljno kisika i hrane preko posteljice, to će na njega povoljno utjecati do njegove druge godine života.

Dužina novorođenčeta kao i njegova težina nemaju puno veze s naslijeđem. Ponekad se događa da beba niskih roditelja bude duža od bebe čiji su roditelji košarkaši. Tijekom prve dvije godine, beba niskih roditelja polako počinje gubiti prednost koju je imala pri rođenju i njezin rast se nadalje odvija u okvirima srednje visine roditelja. Tek nakon druge godine, roditeljski DNK daje smjernice za sveukupni rast i razvoj, pa tako i za konačnu visinu koju dijete može postići (i premašiti).
  • Utjecaj prehrane na visinu djeteta
Kvalitetna prehrana, s dovoljnim sadržajem vitamina doprinosi brzini rasta. Dijete koje dobiva raznoliku hranu iz svih pet grupa namirnica, puno će brže dostići (i vjerojatno prestići) svoju maksimalnu visinu. S druge strane, stanja teške pothranjenosti negativno utječu na rast, tako da pothranjeno dijete najverojatnije neće dostići visinu koju mu zadaje genetika.
  • Djevojčice i dječaci
Novorođeni dječaci su u prosjeku za jedan centimetar duži od novorođenih djevojčica. U prvoj godini je brzina rasta podjednaka, a kasnije se tempo mijenja. Postoji način da se odredi koliko će dijete biti visoko u starijem uzrastu: visina koju djevojčice dosegnu sa 18 mjeseci, mogla bi biti polovina visine koju će imati kada odrastu. Visina dječaka s dvije godine je pola njegove visine u odrasloj dobi. Zato je dobro da roditelji bilježe rast djeteta.

Dječaci ubrzano rastu u adolescentskoj dobi pa sve do punoljetnosti, dok se kod većine djevojčica rast gotovo zaustavlja oko šesnaeste godine. Budući da rast dječaka traje skoro tri godine duže nego kod djevojčica, normalno je da su oni viši, i to u prosjeku oko trinaest centimetara.
  • Koliko će dijete biti visoko kada naraste?
Postoji formula za izračunavanje visine djeteta na osnovu visine majke i oca, iako ona nije pouzdana. Također, rezultati formule su precizniji za djevojčice, dok se dječacima može dodati još 5-10 cm.

Dakle, zbrojite visinu majke i oca, pa dobiveni rezultat podijelite s dva (to je srednja visina roditelja). Za dječake, dodajte barem 6,5 cm, a za djevojčice oduzmite 6,5 cm.

* Belgijski i kanadski znanstvenici razvili su matematičku formulu kojom je moguće preciznije predvidjeti djetetovu visinu u odrasloj dobi. Napominju kako je nova formula primjenjiva samo na djevojčice u dobi od 8 do 16 godina te na dječake u dobi od 9 do 18 godina. Za predviđanje visine do koje će dijete izrasti, nužni su podaci o dobi i spolu djeteta, njegovoj tjelesnoj masi, visini u sjedećem položaju te visini kad stoji.


Zanimljivost

U razdoblju od siječnja do srpnja, djeca puno više rastu u visinu nego što dobivaju na težini, dok je od kolovoza do prosinca proces obrnut. Ubrzanje rasta u tom periodu posljedica je veće količine svjetla, jer dani postaju sve dulji.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner