New
Prognoza vremena

RIME ZA SVAKI DAN


rime 3

Rime nisu samo za pjesme i uspavanke. Kad djeca čuju rimu i počnu je sama slagati, uče se fonologiji, odnosno otkrivaju mogućnost razlikovanja zvukovne strukture od izgovorenih riječi. Postoji direktna veza između fonološke svijesti i svladavanja vještine čitanja, a čitanje slikovnica koje sadrže rimu pobuđuje i razvija djetetovu maštu.

  • Rima uz večeru
Obitelj se okuplja za stolom. Nastojimo da obrok protekne što urednije i da djeca usvoje pravilne navike pa se to vrijeme pretvara u rutinu koju možemo "obojiti" s malo zabave. Čak i pri jelu možemo slagati rime! Započnemo sa zvukom ili riječi, a zatim svaka iduća osoba smisli riječ koja se rimuje s prethodnom. Na primjer, možete odabrati nešto što se nalazi na tanjuru i pokušati smisliti što više stvari koje se rimuju s tim. Koliko riječi u nizu možete smisliti? Pokušajte oboriti vlastiti rekord s idućom riječi koju odaberete.
  • Dovrši rečenicu
Navedite dijete na koncentraciju i slušanje, uz pomoć brzih igara kao što je "Dovrši rečenicu". Ovo možete igrati ujutro dok se spremate, prilikom kupanja ili prije spavanja. Vi recite frazu, a zatim neka vaša djeca završe rečenicu s nečim što se rimuje. Na primjer:

* perem zube da me mama i tata... (poljube)

* spremam stvari kao krtić, sada idem ja u... (vrtić)

* na jastuku je glava jer se meni... (spava)
  • Igra pogađanja
Kad idući put dođete u knjižnicu, posudite nekoliko knjiga koje sadrže rimu, a koje vaš mališan još nije pročitao. Umjesto da mu pročitate knjigu, dopustite mu da sam završava rečenice s rimama za koje misli da odgovaraju. Ovo zaista može biti zabavno. Čak možete napraviti natjecanje između djeteta i tate ili braće i sestara. Ova aktivnost ne samo da potiče veselje zbog čitanja, već pomaže mališanima osmisliti priču na osnovu slika i prethodnih riječi. To uvelike pomaže kod pripreme za samostalno čitanje.
  • Šetnja prirodom
Pri vašoj idućoj šetnji parkom, pokušajte osmišljati rime. Odaberite nešto što vidite na putu, izgovorite naziv naglas i zamolite dijete da smisli riječ koja se s time rimuje. Na primjer; drvo/prvo, cvijet/svijet... Imajte na umu da riječi koje dijete smisli, ne moraju biti prave riječi. Besmislice koje se rimuju također vrijede za učenje fonološkog osvješćivanja.
  • Dobaci rimu
Ubacujte razne stvari u košaru ili kutiju. Sjednite u krug s obitelji, dodajte košaru osobi do sebe i neka ona uzme jedan predmet iz košare. Osoba bi trebala uzeti stvar i sjetiti se što više riječi koje se s tom stvari rimuju, pravih ili izmišljenih. Kad se osoba više ne može sjetiti riječi, dodaje  košaru sljedećem igraču.
  • Igra rimovanja
Pokušajte koristiti besmislice kad se igrate, a igrati se možete i u kuhinji ili prilikom kupanja. Zamolite dijete da vam doda "kavu za palačinke." Nasmijat ćete ga i pomislit će da se mama zabunila, te vas ispraviti s "tavom za palačinke!" Ovo je odličan način za popraviti raspoloženje!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner