New
Prognoza vremena

KAKO PREPOZNATI LOŠU DADILJU


kako prepoznati losu dadilju1

Nije lako znati radi li teta čuvalica svoj posao onako kako bi trebala. Da bi to saznali ili ako postoji sumnja, roditelji posežu za mjerama predostrožnosti poput nadzornih kamera i slično. Ipak, često je moguće doznati je li sve u redu i na manje drastičan način.

Sljedeće situacije mogu biti znak za uzbunu:
  • Dijete se ne veseli kad vidi dadilju i postaje povučeno i uznemireno
Naravno da teta čuvalica ne može zamijeniti mamu ili tatu, ali dijete bi trebalo voljeti svoju tetu i vjerovati joj. Možda se dadilja i dijete nisu uspjeli povezati ili dadilja djetetu ne pruža dovoljno topline. U svim međuljudskim odnosima, emotivna poveznost (često je nazivamo "kemija") je jako bitna. Ukoliko sumnjate na nešto ozbiljnije, pročitajte više u članku Znaci zlostavljanja djeteta.
  • Dadilja ne priča o tome kako je provela dan s djetetom
Kako dijete i teta čuvalica provode vrijeme ne bi trebala biti tajna. Kada dođete kući, želite čuti što se događalo dok ste bili odsutni. Ukoliko dadilja nevoljko razgovara o tome, onda nema dobru komunikaciju s vama ili nešto krije.
  • Djetetu se događaju nezgode koje je jednostavno izbjeći
Dadilja mora stalno imati dijete pod nadzorom i u svako doba znati što dijete radi, kako bi spriječila ozljede. Možda ostavlja dijete bez nadzora dok ono spava ili se igra. Djeca koja pužu ili uče hodati su sklonija ozljedama, ali obratite pozornost ako se ozljede nalaze na mjestima poput trbuha, lica, ušiju i bedara.
  • Dadilja ne slijedi vaše upute
Dadilja je dio tima koji brine o djetetu, stoga se ne smije ponašati kao da bolje od vas poznaje dijete i njegove potrebe. Dadilja ne smije inzistirati na postupcima koje roditelj nije odobrio.
  • Dadilja kritizira roditelje
Ukoliko dadilja ima nametljive primjedbe na način na koji podižete svoje dijete, ne radi u timu. Roditelji svakako trebaju pozitivno reagirati na konstruktivne prijedloge osobe koja provodi jako puno vremena s djetetom. Ali, ako imate osjećaj da s dadiljom jednostavno "niste na istoj strani", pogotovo po pitanju osnovnih djetetovih potreba poput hrane, spavanja i sigurnosti, vaš odnos neće funkcionirati na dulje staze.
  • Dadilja često kasni
Iznimno važna karakteristika dobre dadilje je pouzdanost. Nepouzdani skrbnik će vas ostaviti na cjedilu kad vam je najpotrebnije. Pronađitenekoga tkoje posvećenposlui obzirniji premavašimpotrebama. Sporost i česti izostanci mogu ukazivati na nemarnost i u drugim, za dijete važnim segmentima njenog posla.
  • Dijete često izgleda neuredno i prljavo
Ako dadilja ne može voditi brigu o osnovnim stvarima, to može biti znak da nije u stanju ispunjavati potrebe vašeg djeteta.
  • Njezine priče "ne drže vodu"
Nikad ne tolerirajte onoga tko krade, laže ili vas obmanjuje na bilo koji način. U osobu koja čuva vaše dijete biste trebali imati povjerenja.


I na kraju, kad se radi dobrobiti vašeg djeteta, uvijek preispitujte i nikada, baš nikada ne zanemarujte svoj roditeljski instinkt.


Moglo bi vas zanimati:


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner