New
Prognoza vremena

ODVIKAVANJE OD BOČICE


odvikavanje od bocice1

Ah, te slatke dude i bočice! Mališani ih obožavaju jer zamijenjuju ugodu duboke povezanosti s majkom. Naime, dojenje je zadovoljavalo sve djetetove potrebe; za hranom, sigurnošću, utjehom, ljubavlju... Pokreti usta pri sisanju, za dijete su simbolički način povratka tom najljepšem osjećaju.

U dobi od godine dana do 18 mjeseci, dijete izlazi iz oralne faze i započinje nova faza njegovog razvoja. Dijete već ima dosta zubića, a iako je grickanje i dalje omiljena zabava, vrijeme je da se bočici kaže "pa-pa", bez obzira služi li djetetu za hranjenje ili piće.

Najvažniji razlozi za odvikavanje od bočice su moguće povrede pri padu, opasnost od zagrcavanja, pretjerani unos kalorija, kvarenje zubića i devijacija gornjeg nepca.

Kako se odviknuti od bočice

Odvikavanje od bočice je proces koji će dijete doživjeti kao gubitak. Naravno, sve se može ublažiti uz igru, ljubav i strpljenje.
  • Kad započnete s dohranom u obliku kašaste hrane, dnevne obroke prvo nudite na žlicu, a tek potom eventualno nadohranite dijete na bočicu.
  • Rano započnite i s navikavanjem na šalicu/čašu. Već s oko 8 mjeseci starosti djeteta, možete nabaviti plastičnu šalicu za bebe s popularnim "kljunom". Tako će se, uz vašu pomoć, dijete postupno navikavati na novi oblik u ručicama i drugačiji način pijenja. Kao napitak, nastojte nuditi vodu. Nemojte navikavati dijete na zaslađene sokove.
  • Drugi korak je da s djetetom odaberete "pravu" šalicu od meke plastike, s ručkicama i po mogućnosti, s nekim omiljenim likom. Zamijenite "kljunkicu" tom novom šalicom.
  • Počnite odvajati bočicu od večernje rutine. Dajte djetetu bočicu, nakon toga operite zubiće i stavite dijete u krevetić bez bočice. Uvedite novu rutinu, uz umirujuću glazbu, uspavanku ili priču za laku noć.
  • Tekuće večernje obroke iz bočice zamijenite konkretnijim obrocima na žličicu. Tako dijete neće biti gladno po noći. Ukoliko se iz navike probudi tražeći bočicu, u početku ponudite vodu iz bočice, a nakon nekog vremena, zamijenite je čašom.
  • Ako će dijete inzistirati na bočici, kratkoročno se možete poslužiti i malom varkom. Obrok ili napitak koji ćete stavljati u bočicu razrijedite vodom, a ponuda iz zdjelice ili šalice neka bude ukusnija.
  • Ograničite vrijeme korištenja bočice. Ako dijete poželi bočicu u vrijeme koje niste odredili, ponudite mu šalicu uz nježno obrazloženje.
  • Ako primijetite da se dijete igra s bočicom, zamijenite je igračkom ili dekicom. Isto tako, ograničite prostor u kojem dijete pije iz bočice (neka to bude vaše krilo ili naslonjač) pa će bočica biti sve manje prisutna u svakodnevici.
  • Ohrabrite i pohvalite dijete kad prihvati šalicu i dajte na važnosti njegovoj veseloj šalici iz koje piju "velika djeca".
  • I za kraj, malo mašte! Na primjer, recite djetetu da je bočica morala otići i da je "zadužila" njegovu šalicu da je mijenja (prilagodite priču svojem mališanu i njegovoj dobi).
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner