New
Prognoza vremena

DVOGODIŠNJACI


dvogodisnjaci 2013

Dvogodišnjaci su neodoljivi, lukavi, insipirativni i razigarni, ali su i tvrdoglavi, sebični, naporni i razdražujući. Možda je i to razlog zbog kojeg ovu godinu smatraju i najboljom i najgorom.

Ali svadljivi, koliko to samo dvogodišnjaci mogu biti, ozbiljni su i u namjerama da vam ugode.

Dakle, budite dosljedni, strpljivi, i iznad svega zadržite smisao za humor.

Provjerite vještine i važna dostignuća svojeg dvogodišnjaka:
  • Govorne vještine dvogodišnjaka
Ako ne želite da vaš dvogodišnjak shvati o čemu pričate, sada biste već trebali pričati u šiframa. Iako će dijete s godinu dana znati oko 50 riječi, do kraja godine razumijeti će većinu onoga što govorite.

Zapravo, neki stručnjaci tvrde da između druge i šeste godine djeca svladaju oko osam novih riječi dnevno.

Ako vaše dijete još nije uspjelo složiti dvije riječi, ubrzo će to savladati. Odmah nakon toga slagat će tri, pa četiri, pet, a možda čak i šest riječi.

Samo slušajući i ponavljajući, dijete će učiti osnove gramatike.
Npr., umjesto da se oslovljava imenom, počet će koristiti osobnu zamjenicu "ja", ali ne nužno u pravilnom kontekstu. Ostale osobne zamjenice kao "ti" ili "oni" uslijedit će vrlo brzo.

I izgovor će postajati sve pravilniji. Strancima će još uvijek biti nerazumljivo ono što dijete priča, ali će već prije trećeg rođendana moći razumijeti barem polovicu.

Procijenjeno je da jedno od 10 do 15 djece ima problema sa shvaćanjem jezika ili izgovorom. Ako pedijatar sumnja da bi mogao postojati neki problem, možda će dijete uputiti na govorne vježbe. Rana intervencija može pomoći u prevenciji problema u drugim područjima učenja. Naravno, ne zaboravite da su neka djeca jednostavno brbljavija od druge i ako vaše dijete zna samo nekoliko riječi, ne znači da je u pitanju neki problem.
  • Društvene vještine dvogodišnjaka
Svijet vašeg dvogodišnjaka još uvijek se vrti oko njega. Ali svijest o tuđim potrebama i osjećajima raste, pa ćete povremeno primijetiti iskrice suosjećanja.

Između druge i pol i treće godine primijetiti ćete i početke kooperativne igre. Umjesto da sruši toranj od kockica drugom djetetu, sada bi mu moglo pomagati da ga sagradi. Vjerojatno će se i dalje svađati s drugom djecom oko igračaka, ali ako se ohrabri na zamjenu igračaka, povremeno će se i složiti.

Iako vaše malo dijete sebe vidi kao centar svijeta, jako mu je zanimljivo oponašati ponašanje drugih ljudi. Ta igra pretvaranja pomoći će mu da naučiti kako se ophoditi s drugima u budućim društvenim kontaktima.

Igre pretvaranja sada postaju izraženije. Više im nije potreban mali auto da bi simulirali vožnju. Sada se sve može pretvoriti u sportski auto, od stolice do jastuka.
  • Emocionalni razvoj dvogodišnjaka
Jednu minutu se smije, a sljedeću već plače, bez nekog jasnog razloga. To je ono što možete očekivati od vašeg emocionalno krhkog dvogodišnjeg djeteta.
Te promjene raspoloženja rezlutat su borbe vašeg djeteta da preuzme kontrolu nad svojim ponašanjem, osjećajima i nagonima.

Dvogodišnjaci žele naučiti kako sve oko njih funkcionira. Međutim, još uvijek nisu dovoljno spretni postići taj zadatak pa je većina njihovog istraživačkog vremena posvećena testiranju granica – svojih, vaših i okruženja u kojemu se nalaze.

Iako se vrlo često ne čini tako, vaše se dvogodišnje dijete, polako ali sigurno, uči samokontroli. Nemojte se iznenaditi ako najgore "provale" sačuva za vas. Osoba koja čuva dijete možda će vam reći kako rijetko ima problema s njim. To nije zato što ta osoba zna bolje s djetetom od vas ili zato što nju više sluša. Upravo obrnuto. Vaše dijete nikome ne vjeruje kao vama i zato se s vašim povratkom počinje ponašati kao da je "pušteno s lanca".
  • Tjelesne promjene dvogodišnjaka
Vaše će dijete i dalje dobivati centimetre i kilograme, ali puno sporije nego prije. Ubrzana će biti samo metamorfoza iz bebe u dijete.

Najuočljivija promjena bit će u tjelesnim proporcijama. Nastavit će se proces započet između prve i druge godine, odnosno ruke i noge rast će proporcionalnije trupu i glavici.
I debljina vaše bebe nastavit će se smanjivati. Ruke i noge postajat će sve tanje, a lice će biti manje okruglo. Čak će i debeli jastučići na stopalima polako nestajati.

Može vam se učiniti da je vaše dijete stalno u pokretu. Većinu vremena i jest. Velike zalihe energije pomažu učvršćivanju tijela i usavršavanju koordinacije.

U mjesecima koji slijede, hod vašeg djeteta će postati manje krut i sve više sličan "hodu odraslih".

Ono što će vjerojatno još naučiti je: usmjeriti loptu nogom u željenom smjeru, penjati se i spuštati stepenicama bez pomoći, možda čak i voziti tricikl.

Manualne vještine također će napredovati. Ovladat će crtačkim priborom tako dobro da će već moći raditi vertikalne, horizontalne i kružne linije. Također će moći odvrtati i zavrtati poklopce posuda ili baratati okruglim kvakama.
  • Izazovi dvogodišnjaka
Uskoro će vaše dijete dijete vjerojatno biti spremno odbaciti pelene. Zapravo, prosječna dob u kojoj se dijete počinje odvikavati od pelena je dvije i pol godine. Ipak, proces odvikavanja može potrajati i do trećeg rođendana.

Treba znati da tjeranje djeteta na "tutu" prije negoli je psihički i fizički spremno može prolongirati odvikavanje od pelena.

Temperamentni izljevi bijesa bi sada mogli biti i intenzivniji. Dijete je pritom i jače, pa bi ispadi mogli biti i nasilniji. Ako djetetov bijes proizlazi iz frustracije, npr. dijete s kojim se igra ne razumije što mu govori, pomozite mu da jasnije izrazi svoje želje; ili ako hoće desert prije jela objasnite mu da će mu to pokvariti apetit. Možda će i dalje bjesniti, no za razliku od jednogodišnjaka može razumjeti osnove logike.

Možete očekivati i da će odbijati ići na spavanje. Pored toliko zanimljivih stvari koje može vidjeti i raditi, spavanje se čini užasno dosadnim. Možda će osjetiti i nezadovoljstvo zbog dugog odvajanja. Ostavljeno samo u krevetiću, dijete će glasno protestirati ili će čak preskočiti ogradu i pokušati vas naći.

Kako se znanje o svijetu bude povećavalo, tako će se povećavati i strahovi. Maštovitost, mogućnost duljeg pamćenja i nedostatak životnog iskustva mogu pretvoriti i neke svakodnevne stvari u zastrašujuće. Najčešći strahovi dvogodišnjaka su WC-i, mrak, kostimi (pogotovo klauni), imaginarna bića, šišmiši i, naravno, nepoznate osobe. Većina ovih strahova nestat će kada vaše djetešce izraste u predškolarca.
  • Kako pomoći dvogodišnjacima
Život s dvogodišnjakom zna biti vrlo frustrirajuć. Ali budite svjesni toga da je sva ta negativnost sastavni dio razvoja. Kad vaše dijete to preraste, smanjit će se i vaša očekivanja. Ako u pitanju nije djetetova sigurnost ili međusobno poštovanje, ne morate se uvijek protiviti djetetovim zahtjevima.

Kad god je moguće ohrabrujte i hvalite djetetovo dobro ponašanje. Ako vidite da dijete npr. dijeli igračku, pohvalite ga. Odobravajući dobre postupke ohrabrujete ga da u sličnim situacijama ponovi takvo ponašanje.

Kada određujete granice, uvijek imajte na umu razvojne mogućnosti vašeg djeteta. Na primjer, vaše dvogodišnje dijete nije u stanju kontrolirati svoj nagon da dotakne sve što ga zanima. Dakle, ako dijete povedete sa sobom u antikvarijat, nemojte ga grditi ako razbije nešto vrijedno.

Zapamtite da ste vašem djetetu najbolji uzor. Ako redovito gubite kontrolu u stresnim situacijama, kako možete očekivati da vaše dijete reagira drugačije?

Ako smatrate da zbog nečega dijete morate disciplinirati, ne zaboravite da je djetetova moć koncentracije još uvijek vrlo mala. Odvajanje od neke situacije treba biti vrlo kratko, inače će zaboraviti zašto ste ga odvojili od igre. Isto tako, ne zaboravite da to "odvajanje od situacije" nije kažnjavanje. Svrha odvajanja je u tome da temperamentno dijete, ili dijete koje je učinilo nešto krivo, upozorite na njegove postupke u drugačijem i mirnijem okružju.

Kažnjavanje

Najmoćniji, najsnažniji način kojim se uči djecu da se primjereno ponašaju je nagrada pohvalom.

Postoje mnoge tehnike i načini koji se mogu upotrijebiti u odgoju kako bi djeca naučila razlikovati ispravno od pogrešnog te donositi pametne i mudre odluke. Najmoćniji, najsnažniji način kojim se uči djecu da se primjereno ponašaju su nagrade poput pohvala, nježnog dodira, privilegije (dodatno vrijeme za crtić, dobivanje još jedne priče za laku noć ili nešto drugo u čemu djeca uživaju).

Zašto treba reći "ne" batinama?

Batine uče djecu da je u redu tući druge kad smo ljuti.
Batine mogu ozbiljno ozlijediti djecu.
Batine uče djecu strahu i osveti.
Katkad batine postanu i "nagrada" – kod djece koja ne dobivaju dovoljno pažnje od roditelja, dogodi se da je i negativna pažnja bolja nego nikakva.
Batine uče djecu da je u redu tući one koje volimo.
Batine uče djecu da je u redu nasiljem rješavati probleme.
Batine ne uče djecu razlikovanju poželjnog od nepoželjnog ponašanja jer samo kažnjavaju nepoželjno.

Što umjesto batina?

Nježan zagrljaj, lagano lupkanje po leđima uz nježno ljuljanje su pozitivni nježni dodiri. Upotrebljavanje nježnih dodira zajedno s pohvalom čini snažnu kombinaciju.

Nikad se ne smije kažnjavati malu djecu (djecu ispod tri godine) zato što:
- mala djeca na razlikuju uzrok i posljedicu
- ni ne rade štetu namjerno, oni samo istražuju okolinu
- još nemaju kognitivne sposobnosti da razlikuju dobro od lošeg

Net.hr

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner