New
Prognoza vremena

VRTIĆ, BAKA ILI DADILJA


Kako djeca rastu, započinju i brige vezane uz odluku kome povjeriti mališane na čuvanje. Rijetke majke imaju sreću da mogu ostati kod kuće još neko vrijeme dok njihovo dijete psihofizički ne bude spremno na odvajanje i reorganizaciju svakodnevnice. Većina roditelja se suočava sa stresnim razdobljem odluke – jaslice, baka ili dadilja. Svaki od mogućih izbora ima svoje prednosti i nedostatke, a ono što roditelji trebaju učiniti jest maksimalno se informirati o svakoj opciji.


JASLICE, VRTIĆ

vrtic
Izvor slike: Dječji vrtić "Naša radost"-Pregrada

 • Prednosti:

Jaslice i vrtići su dobra opcija za roditelje koji trebaju stalnu skrb o svom djetetu jer se neće dogoditi da se, primjerice, zbog bolesti nema tko brinuti o vašem mališanu. Te su institucije također pod stalnom kontrolom inspekcija i trebaju zadovoljavati standarde opremljenosti, zdravstvene zaštite i prehrane te sigurnosne mjere za boravak djece. U vrtićima se djeci nudi velik broj edukativnih materijala i poticaja te pružaju mogućnosti za socijalizaciju djeteta.

 • Nedostaci:

U gradskim vrtićima i jaslicama je teško naći mjesto za dijete, pa su roditelji nerijetko primorani upisati dijete i godinu dana prije polaska u vrtić ili biti na listi čekanja.
Nadalje, u jaslicama ili vrtiću je teško pratiti ritam svakoga pojedinog djeteta, nameće im se utvrđena rutina poput određenog vremena za jelo, spavanje i izlaske, a i radno vrijeme jaslica je striktno određeno.
Najveći nedostatak ove opcije čuvanja jest to što je u velikim grupama dijete stalno izloženo virusima i bakterijama druge djece. Iako je to individualno, može proteći i više mjeseci dok dijete ne stekne imunitet na "vrtićke" bolesti.

 • Kako odabrati vrtić:

Razmislite odgovara li vam više da je vrtić u blizini doma ili u blizini vašeg radnog mjesta. Kad se odlučite za lokaciju, obiđite vrtiće (privatne i državne) u blizini i pitajte sve što vas zanima. Obratite pozornost na higijenu, opremljenost vrtića, broj djece u skupinama te način rada odgajatelja. Pripreme za vrtić počinju nekoliko mjeseci prije konačnog polaska.
Neki od preduvjeta za lakše privikavanje djeteta na vrtić su: da dijete barem danju ne nosi pelene, da samostalno obavlja određene radnje (hranjenje) i da se već odvajalo od vas (bilo kod bake i sl.).

Doznajte više:


BAKA ILI DJED

cuvanje_baka_i_djed
 • Prednosti:

Bake i djedovi, gotovo poput roditelja, bezuvjetno vole dijete. Dijete ih poznaje i briga zbog odvajanja od roditelja traje vrlo kratko, a o kvalitetnim i ukusnim obrocima i higijeni djeteta ne biste trebali brinuti. Ukoliko su baka i djed mlađi i zdravi, dijete će uživati u igrama i šetnjama s njima, ali mlađi bake i djedovi rijetko mogu čuvati djecu jer su uglavnom još uvijek u radnom odnosu.

 • Nedostaci:

Mogući problemi leže u činjenici da većina baka i djedova smatra kako im vaše upute nisu potrebne i kako bolje od vas znaju što je djetetu potrebno. Nadalje se javlja pitanje pokrivanja troškova djeteta. Bake i djedovi najčešće unuke čuvaju besplatno, što može biti opterećenje za njihov ionako skroman kućni budžet. Vrlo je važna i činjenica da osobe u godinama često nemaju toliko energije koliko malo dijete zahtijeva. Pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje, odlasci u šetnju, igre s loptom, ljuljačke, klackalice... sve to može iscrpiti stariju osobu, a djetetu je nužno potrebno.

Doznajte više:

 

DADILJA

dadilja
 • Prednosti:

Ukoliko ćete imati sreću i pronaći adekvatnu dadilju za svoje dijete, najveća je prednost u tome što dijete ostaje i boravi u svojem domu. Poštivaju se sve rutine koje je dijete uspostavilo, vrijeme čuvanja je fleksibilnije, a čuvanje se ne prekida u slučaju neke blaže viroze djeteta.
Prednost koju osjećaju roditelji koji su se odlučili unajmiti dadilju, jest to što ne moraju organizirati tko će i kada dijete odvesti u vrtić te doći po njega. Jutra su znatno manje stresna jer se dijete ne mora buditi i spremati, već jednostavno ostaje spavati u svom krevetiću.
Djeca koju čuvaju dadilje su znatno rjeđe bolesna jer su manje izložena virusima koji vladaju u vrtićima. Nisu prisiljena natjecati se s ostalom se djecom za pažnju teta u vrtiću, te često brže napreduju i razvijaju osjećaj sigurnosti i samouvjerenosti.

 • Nedostaci:

Pri izboru dadilje roditelji moraju biti vrlo oprezni, a upravo je to i najveći nedostatak. Naime, kad dadilja čuva dijete, relativno je bez nadzora i stoga je nužno da to bude kvalificirana osoba kojoj roditelji mogu vjerovati.
Roditelji će najvjerojatnije dosta vremena provesti tražeći dadilju, a ukoliko ona odluči iz bilo kojeg razloga dati otkaz ili je na neko vrijeme onemogućena čuvati dijete, začarani krug traženja ponovno započinje.
Još jedan nedostatak unajmljivanja dadilje je društveni život djeteta te slabije razvijanje socijalnih vještina. U vrtiću se provode programi bavljenja specifičnim, djetetovoj dobi prilagođenim aktivnostima, a i dijete ostvaruje svakodnevni kontakt s vršnjacima. Stoga je važno da roditelji dadilji osiguraju potrebne materijale za igru s djetetom te da s dadiljom dogovore dnevne aktivnosti. Ukoliko dadilja s djetetom ne odlazi na igru van kuće, roditelji ne smiju zanemariti odlaske u park i igraonice. Važno je odabrati aktivnost koja uključuje druženje s drugom djecom.
Jedan od razloga zbog kojega se roditelji teško odlučuju za dadilju jest i cijena čuvanja koja većinom daleko premašuje cijenu vrtića.

Kako odabrati dadilju:
 • Dječje mišljenje

Vrlo često, čak i one male bebe upozoravaju smijehom ili plačem kako im se neka strana osoba dopada ili ne. Nemojmo nikad zanemarivati dječje mišljenje i osjećaje smatrajući sebe najpametnijima. Dakle, tražite li dadilju za svoje dijete/djecu uključite partnera i dijete, a posebno bake i djedove ukoliko i oni žive s vama.

 • Važnost obrazovanja

Nekim roditeljima obrazovanje dadilja nije od velike važnosti, no kvalitetno obrazovanje i dugogodišnja praksa ipak čine profesionalca. Diplomirani odgajatelji su najprofesionalnije osobe za rad i odgoj zdrave djece, a diplomirani defektolozi za djecu s posebnim potrebama. Ukoliko svome djetetu ne možete osigurati odgajatelja probajte odabrati osobu koja je tijekom svog obrazovanja imala stručne kontakte s djecom (učitelji, profesori, treneri) i naravno što više iskustva u radu s djecom. Onima kojima obrazovanje nije jako važno, preporučamo osobu koja je već odgojila vlastito dijete, nezaposlenu majku ili baku.

 • Prednost preporučenima

Zatražite dadilje preporuke i obavezno ih provjerite. Porazgovarajte s njezinim bivšim poslodavcima o iskustvima te prednostima i nedostatcima te dadilje. Bilo bi poželjno i da vam dadilja donese na uvid originalnu potvrdu o nekažnjavanju kao i liječniččku svjedodžbu o psiho-fizičkoj sposobnosti za rad s djecom, izdane baš za tu priliku. Također je vrlo važno da dadilja ima sanitarnu knjižicu koju će obnavljati jednom godišnje.

 • Upoznajte dadilju

Nakon što se obave formalnosti potrebno je što bolje upoznati dadilju. Posvetite svakoj dadilji dovoljno vremena za upoznavanje. Pozovite ju na večeru, u grad na kavu, u park ili igraonicu kako biste što bolje upoznali njezinu prošlost, navike, metode odgoja, itd. Upoznajte i njezinu obitelj te posjetite njezin dom gdje ćete vidjeti nivo higijene koju ta osoba posjeduje. Nakon što donesete odluku o zapošljavanju dadilje počnite s prilagodbom djeteta na novu osobu. Vrlo je važno da ste cijelo vrijeme uz svoje dijete i da se nova dadilja postupno uključuje u njegu, odgoj i obrazovanje djeteta.

 • Izgradite povjerenje

Dadilju obavezno upoznajte s cijelom obitelji, učiteljicom ukoliko dijete ide u školu i tetom ukoliko dijete ide u vrtić te djetetovim prijateljima. Prije nego što dadilja počne samostalno raditi s djetetom budite sigurni da dobro poznaje vaš dom, susjedstvo (obližnju trgovinu, apoteku, park, igraonicu) i precizirajte način rada s djetetom. Recite joj sve svoje želje i potrebe vezane uz odgoj, prehranu i njegu djeteta te ciljeve obrazovanja. Također je najbolje ispisati cjeloviti "Podsjetnik za dadilju", s raznim podacima, kontaktima i informacijama potrebnima dadilji da uspješno obavlja svoj posao kako ne bi dolazilo do remećenja djetetove dnevne rutine.

Dadilje imaju veliku čast brinuti se za vaše dijete i nemojte izbor takve osobe prepustiti slučaju.

Doznajte više:

dijete_cuvanje

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner