New
Prognoza vremena

GRADSKI ILI PRIVATNI DJEČJI VRTIĆ


drzavni ili privatni vrtic
Jesu li su bolji gradski ili privatni dječji vrtići?

Na ovo pitanje se ne može dati točan odgovor, jer neki roditelji smatraju da su bolji privatni vrtići, dok drugi misle suprotno i zadovoljni su radom i odnosom prema djeci u gradskim vrtićima. Isto tako, iako i gradski i privatni vrtići moraju ispunjavati zakonom određene uvjete da bi se bavili ovom djelatnošću, između (naročito privatnih) vrtića može postojati velika razlika u ponudi, opremljenosti i pristupu.

Jedno je sigurno - u gradskim vrtićima su cijene niže, ali je zato broj djece u grupama veći nego u privatnim vrtićima (ili bi barem tako trebalo biti).

Koja je razlika između gradskih i privatnih vrtića?

Prva razlika između gradskih i privatnih vrtića je u cijeni, jer su privatni znatno skuplji (pa čak i kad ih subvencionira grad na području kojega djeluju). Osim toga, u gradskim vrtićima postoji točno određen dnevni režim, dok se u privatnim vrtićima uglavnom možete dogovoriti oko dolaska i odlaska, prehrane djeteta i slično.

Također, u većini privatnih vrtića su u mjesečnu cijenu uračunati i satovi stranog jezika, sportske aktivnosti, kreativni sadržaji, potrošni materijal i sl., dok u gradskim vrtićima većinu toga treba posebno platiti. Velika razlika bi trebala biti i u broju djece u grupama te broju odgajatelja koji o njima brinu.

Za dijete je bolje ako grupa nije prevelika. Pedagozi smatraju da je osmero dece u grupi optimalan broj za uzrast do četiri godine. Za djecu preko četiri godine starosti, optimalan broj je 12-ero u grupi. Međutim, realno stanje u našim državnim, pa i privatnim vrtićima je daleko od toga.

Koliko odgajatelja brine o djeci?

U vrtićima gdje je broj djece u grupama preko 20, o njima bi naizmjenično trebala brinuti tri odgajatelja u jaslicama i dva u starijim grupama.

Koje je radno vrijeme gradskih, a koje privatnih vrtića?

Gradski vrtići imaju točno određeno radno vrijeme, u okvirima kojega se djeca trebaju dovoditi i odvoditi. U privatnim vrtićima je radno vrijeme fleksibilnije i obično usaglašeno s obavezama roditelja koji rade od 9 do 17 sati. Neki privatni vrtići rade i vikendom, što se obično dodatno plaća.

Cijene u državnim i privatnim dječjim vrtićima u gradu Zagrebu

Cijene gradskih vrtića: od 150,00 do 600,00 kn - prema prosječnom mjesečnom prihodu po članu zajedničkoga kućanstva, uz eventualne dodatne olakšice

Cijene vjerskih i privatnih dječjih vrtića: od 400,00 do 1.500,00 kn (uz subvenciju grada), više ovdje


Više:

Kako odabrati dobar dječji vrtić

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner