Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

IMATI JEDNO DIJETE


obitelj s jednim djetetom copy

Jeste li odlučili imati jedno ili više djece? Što bi trebalo uzeti u obzir prilikom odlučivanja i kako je biti obitelj s jednim djetetom?

Spisateljica i novinarka Diana Burrell nam donosi svoje iskustvo;

Suprug i ja smo odlučili imati jedno dijete prije nego se rodio naš sin Oliver. Nakon nekoliko godina iščekivanja i bojazni, spoznaja da smo uspjeli i da je beba na putu činila se neopisivom pobjedom i nismo više željeli iskušavati sreću. Oboje potječemo iz brojnih obitelji, pa je nastavak obiteljskog imena ionako bio zajamčen.

Bili smo zadovoljni našom odlukom, a i ostatak obitelji je to dobro primio. Nekoliko mjeseci nakon Oliverovog rođenja, spakirala sam svoju trudničku odjeću za prodaju, a suprug je istraživao opcije dugoročne metode kontracepcije.

Ali, jednog popodneva dok sam sortirala plavu i zelenu Oliverovu robicu, jedna me misao pogodila poput munje; "Nikada neću sortirati rozu robicu." Godinama sam se zamišljala majkom djevojčice. Potajno sam se nadala kako će moja kći nastaviti tradiciju osobitih žena u našoj obitelji. Ne radi se o tome da sam razočarana time što imam sina. Iskreno, nekako sam odahnula kad sam saznala da nosim dječaka, jer imam bogato iskustvo kao starija sestra trojici braće. 

Zvono na vratima me prenulo iz razmišljanja, ali sumnja je ostala. Kad bi me poznanici pitali; "Onda, kad će drugo?", glas bi mi zadrhtao kad bih odgovarala; "Nećemo ići na drugo dijete."
Nailazila sam na razmišljanja koja su išla tako daleko da se činilo kako su nekim roditeljima djeca poput police osiguranja.
Jedne tjeskobne noći, upitala sam supruga: "Slažeš li se da još malo pričekamo s trajnom mjerom kontracepcije?" 

"Normalno je preispitivati svoj izbor i razmišljati jeste li donijeli pravu odluku, neovisno o tome koliko imate djece.", riječi su doktorice Susan Jeffers, autorice renomiranih knjiga na temu poboljšanja kvalitete života.

Imati jedno dijete

Moja prijateljica, majka dvogodišnjaka, odlučila je imati jedno dijete. "Kad sam shvatila koliko je teško imati karijeru i odgajati dijete, činilo mi se da to ne bih uspjela s više djece.", rekla mi je.
Ona smatra da je postigla dobru ravnotežu.
"Uz dijete živim radost roditeljstva, ali u isto vrijeme imam vremena za sebe i svojeg muža."
Financijske prepreke su također utjecale na njezinu odluku.
"Uz hipoteku, automobil i ostalo, oboje moramo raditi puno radno vrijeme. Kad bismo imali još jedno dijete, egzistencijalno bi nam bilo puno teže.

U određenom trenutku, roditelji trebaju razmisliti:
  • Možemo li se emocionalno, fizički i financijski nositi s još jednim djetetom?
  • Kako će drugo dijete utjecati na naš posao?
  • Kako želimo da naš život izgleda za tri godine... pet godina?
  • Jesmo li zadovoljni svojim brakom? Kako će drugo dijete utjecati na naš odnos?
  • Ukoliko ćemo dulje čekati, hoće li naš izbor biti uvjetovan našim godinama?
Tu su također i društveni i emocionalni pritisci; Ako vaši prijatelji imaju dvoje, troje djece, možete se osjećati izolirano. Ili, vaš supružnik želi drugo dijete, a vi ne, ili obrnuto.

Suprug i ja smo relativno lako došli do odgovora na ova pitanja, a emocionalni me pritisak zapravo i naveo na razmišljanje. Složili smo se oko viđenja naše budućnosti i shvatilli da nam obzirom na naše osobnosti i naš brak, odgovara imati jedno dijete. Sretni smo zbog naših prijatelja koji imaju više djece, ali što se nas tiče, Oliver nas čini potpunima.

Ukoliko se pitate što je najbolje za vašu obitelj, razmislite o sljedećem;

... Vi

Moja poznanica Laura, majka šestogodišnjakinje je neodlučna po pitanju drugog djeteta. "Ako nam financije i okolnosti dozvole, mogli bismo imati još djece.", kaže ona. "Ali, sretni smo i ovako kako je sada."
Laura priznaje svoje strahove; "Moj suprug i ja imamo braću i sestre i teško mi je zamisliti život bez njih na koje se uvijek mogu osloniti. Jednom kad nas ne bude, moja bi kći ostala sama."

I sama sam znala o tome razmišljati. Kao i o tome kako je Oliver centar našeg svijeta i kako ne bismo mogli bez njega. To su teška roditeljska razmišljanja, ali ona su ista kad su u pitanju obitelji s jednim djetetom i obitelji s više djece, jer svako je dijete jedinstveno kao i ljubav i briga za njega. Jednostavno se moramo oduprijeti stalnome strahu.

... drugi

Pritisak oko toga hoćete li imati drugo dijete zna biti veći nego za prvo. Ali, činjenica je da vaši prijatelji, obitelj ili poznanici koji vas opterećuju pitanjima, neće skrbiti za vaše dijete, već vi. Jedna obiteljska prijateljica je nakon što je rodila, znala zateći one koji su joj postavljali pitanja; "Riješeno. Sada ćemo skupa brinuti o bebi, zar ne?"

Ponekad nas nametljiva pitanja izluđuju, stoga je korisno znati si pomoći. Ako vas pogađaju pritisci okoline, znači li to da vam je potrebno odobravanje tih osoba? Zapitajte se; Zašto tako reagiram? Bojim li se njihove kritike i osuđivanja? Kad se riješite potrebe za odobravanjem, odahnuti ćete i cijeniti odluku koju ste donijeli. Jednom kad se majka smiri, na "kritiku" može odgovoriti; "Razumijem da te to zanima (ili da to želiš), ali meni odgovara tako kako je sada." ili "Hvala ti na ideji."

... Vaše dijete

To se događa: Mnogi jedinci će pitati (često i glasno) za malog brata ili seku. Jednostavan odgovor je ujedno i najbolji, kaže doktorica s Instituta za zdravlje djece Lise Youngblade.
"Posljednje što roditelji žele jest pregovarati o tome. Ako je vaša odluka čvrsta, umjesto pregovora, odgovorite sljedeće: Smatramo da je naša obitelj sasvim u redu. Postoji mnogo različitih obitelji, a naša je upravo ovakva."

Ako imate starije dijete, možete istaknuti neke prednosti koje uživa kao jedinac ili ga upitati što misli da bi dobio povećanjem obitelji. Djetetov odgovor će možda biti - "Onaj krevet na kat koji smo nedavno vidjeli!"

Ako djetetove "žalopojke" za bratom ili sestrom ne jenjavaju, možda je samo u dobi u kojoj je normalno žaliti se na sve.
Na primjer, roditelji više djece znaju čuti; "Mama, možeš li sad bebu vratiti u rodilište?"

Sretna sam s našom odlukom, presretna s našim sinom.
Kad ugledam prekrasnu rozu haljinicu, kupim je prijateljičinoj kćeri.
Osim toga, volontiram kao Velika sestra i razgovaram s 15-ogodišnjim djevojkama o njihovim problemima. Nakon toga sam doista "namirena" u pogledu ženskih pitanja.

Bez obzira jeste li odlučili imati jedno ili više djece, roditeljstvo je jednako neprocjenjivo. Stoga u svojoj odluci budite hrabri i sretni!

Parenting.com

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner