New
Prognoza vremena

DJEČJE ŠKARE - KREATIVNO, ALI SIGURNO


rezanje djecjim skarama

Oko treće godine, dijete postaje sve kreativnije. Uz oblikovanje smjesa, dijete se možda već služilo plastičnim škaricama za rezanje plastelina. To će mu olakšati početke rezanja s "pravim" škaricama za papir. Iako na tržištu postoje škare za djecu u raznim veličinama i izrađene od različitih materijala, roditelji ipak (opravdano) strahuju od povreda.

Što trebate znati prije nego što svojem djetetu date škare u ruke?

Rezanje škarama zahtijeva vještinu razdvajanja prstiju na rukama, što podrazumijeva korištenje palca, kažiprsta i srednjeg prsta odvojeno od malog i domalog prsta. To je za djecu pravi izazov, s obzirom da imaju male šake. Mnogi trogodišnjaci i četverogodišnjaci će uspjeti rezati, ali njihova vještina držanja škara nije potpuno razvijena sve do šeste godine.

Prije nego što počnete učiti dijete kako rezati sa škarama, zabavite ga aktivnostima koje jačaju šaku i prste, pomažu boljoj koordinaciji pokreta i pridonose spretnosti:

- vježbanje s kuhinjskim hvataljkama za salatu može biti jako zabavno. Uz pomoć hvataljki, zadatak je pomicati manje predmete s jednog mjesta na drugo
- trganje papira na sitne komadiće (dijete uči koordinirano koristiti obje ruke)
- neka dijete vrti zvrk (vježba i jača prstiće)
- poigrajte se figuricama za prste ili na prste nacrtajte likove pa priredite malu predstavu (dijete uči koristiti pojedine prste neovisno o ostalima)
- nabavite bušač papira i neka dijete buši rupice (tako jača mišiće ruku)
- stiskanje gumenih igračaka (jačanje mišića ruke i šake)
- igra kvačicama; neka dijete pokuša zakvačiti štipaljku na papir ili tkaninu, a potom je otkvačiti

Što bi trebalo imati na umu prije korištenja škara:
  • Izaberite dobre škarice
Postoje različite veličine škara, prvo izaberite one koje odgovaraju ruci vašeg djeteta. Te škarice moraju imati siguran, zaobljeni vrh, ali biti dovoljno oštre da se njima može rezati papir. Tupe škare ne režu već svijaju papir, što bi mališane moglo obeshrabriti.
  • Ljevaci
Ljevoruka djeca trebala bi koristiti škarice za ljevoruke. Kod takvih je škara gornje rezivo drukčije postavljeno; nalazi se na lijevoj strani da bi ljevoruka djeca mogla vidjeti liniju rezanja.
  • Sigurnost je najvažnija
Sigurno korištenje škara je prioritet. Budite svjesni da postoji mogućnost povrede! Škare za djecu služe isključivo za rezanje papira. Nemojte dozvoliti da se dijete s njima igra, pokuša rezati druge predmete ili hodati uokolo sa škaricama u rukama. Ako baš mora prijeći s jednog kraja prostorije na drugi, naučite dijete da zatvoreno sječivo škara drži u šaci te da ruku u kojoj su škare drži ispruženu uz tijelo. Uz ova pravila, škare se neće otvarati i zatvarati dok dijete hoda pa se smanjuje mogućnost povrede.
  • Tri, dva, jedan - kreni!
Napravite traku od papira na kojoj ćete iscrtati okomite linije. Pokažite djetetu gdje u škare treba staviti palac, a gdje druge prstiće. Dijete treba pokušati rezati po okomitim linijama, i stati s rezanjem na dijelu na kojem se zaustavlja i crta.

dijete reze skaricama
Ukoliko već možete odrediti koja je ruka djetetu dominantna, ono će lakše i jednostavnije držati škare i njima rezati. Olakšati mu možete i tako da na noktić palca kojim drži škare nacrtate smješka (smajlića). Dijete ispravno drži škarice ukoliko je smješko okrenut prema njemu. Dijete jednom rukom drži papir, a drugom reže. Uvijek započinje rezati na udaljenijem zacrtanom mjestu od ruke kojom drži papir.

Kad ste savladali rezanje zacrtanih linija, možete započeti s izrezivanjem jednostavnih oblika poput kvadrata i trokuta, a potom i ovalnih oblika. Tu ćete vjerojatno trebati sjesti iza svojeg djeteta i "voditi" ručicu kojom drži papir. Poigrajte se izrezivanjem veselih slika iz časopisa i pratite napredak svojeg malog kreativca.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner