New
Prognoza vremena

PRVA NOĆ BEZ VAS


prva noc bez vas2

Prva noć u kojoj će vaše dijete negdje prespavati bez vas je velik korak. Ukoliko npr. bake i djedovi stanuju blizu, dijete može provesti noć bez vas već u vrlo ranoj dobi. Ipak, većina se roditelja na to odlučuje tek u dobi u kojoj dijete spava cijelu noć i kad se odviknulo od pelena. Odvajanje preko noći će biti lakše ukoliko vaše dijete već ima iskustva s odvajanjem od vas danju, bilo da ide u jaslice ili vrtić ili je već boravilo kod baka i djedova ili drugih bliskih ljudi. Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete pa tako donekle može procijeniti je li ono spremno za noćno odvajanje.

Donosimo vam nekoliko savjeta za lakše noćno odvajanje:
  • Prva noć bez vas će proteći mirnije ako će dijete ostati na svojem, poznatom "terenu". Dogovorite s bakom ili djedom da dođu k vama. Iako vas neće biti, djetetu će puno značiti ostanak u vlastitom domu, u kojemu će ga poznate stvari činiti sigurnijim. Prije negoli dijete pođe na spavanje, nazovite ga i poželite mu laku noć uz nekoliko umirujućih riječi. Recite djetetu točno vrijeme kad ćete se ujutro vratiti i pridržavajte se obećanog vremena.
  • Svakako nastojte da dijete ostaje s vrlo bliskim osobama. Ako ćete ga voditi da prespava izvan svojeg doma, pretvorite to u zabavnu avanturu. Neka vam dijete pomogne spakirati svoj mali ruksak, u koji će staviti svoje najdraže igračke i plišanca ili sl. za spavanje. Važno je da dijete taj trenutak doživi kao veselje, da ta "avantura" bude njegov izbor, a ne nešto što mora učiniti zbog vas. Ako je dijete uplakano i ne želi ići, nemojte ga prisiljavati. Radije se drugačije organizirajte ili odgodite noćno odvajanje. Neka djeca za tako nešto nisu spremna do starije dobi, i to je također prirodno.
  • S osobama koje će čuvati dijete, čim detaljnije isplanirajte boravak. Neka djetetu bude ponuđena hrana koja mu je poznata i koju voli, definirajte tko će sve biti u kući, kako će dijete provesti vrijeme prije spavanja, kako će zaspati i što učiniti u slučaju da se dijete budi i traži vas. Stalno mu budite dostupni, barem telefonski.
  • Razgovarajte s djetetom o večeri i noći koju će provesti bez vas. Recite mu da će i ono vama nedostajati, da ćete mu se javiti telefonom i ujutro doći. Recite mu da ćete tada pričati o svemu kako je bilo, što je radilo prije spavanja, što je sanjalo... Iako će mu biti neobično spavati u drugom krevetu i u drugom prostoru, recite djetetu da to može biti vrlo zabavno, pogotovo stoga što ostaje s ljudima koje voli i koji vole njega. Upitajte ga što bi voljelo ponijeti sa sobom, možda svoj jastučić, i potaknite njegov osjećaj samostalnosti i neovisnosti.
  • Za prvu noć odvajanja, organizirajte svoj odlazak na mjesto s kojega se relativno brzo možete i vratiti. Budite pripravni na mogućnost da dijete bude tjeskobno u mjeri u kojoj je vaš povratak neophodan. Ako do toga dođe, nemojte koriti dijete, jednostavno ga zagrlite i vratite se doma. Mala djeca ne shvaćaju vaše potrebe i vaš koncept. Teško razlikuju snove od stvarnosti. Ovisno o budnosti djeteta, tu večer ili idući dan porazgovarajte s djetetom o razlozima zbog koji se "predomislilo" i doznajte što ga je činilo zabrinutim ili uplašenim.
  • Ako će ujutro, kad se vratite, vaš mališan malo plakati, to ne mora biti znak za brigu. Djeca ponekad suzama iskazuju i osjećaj olakšanja, rasterećuju se. Vjerojatno se dijete divno provelo, ali kad vas je vidjelo se potpuno opustilo i oslobodilo. Spustite se na razinu djeteta pa ga zagrlite uz veliki osmijeh, pokazujući mu da je i ono vama nedostajalo. Recite mu da može biti ponosno na sebe jer je po prvi put prespavalo bez vas.
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner