New
Prognoza vremena

KAD DJECA ZAMIJENE RODNE ULOGE

 
kad djeca zamijene rodne uloge8
Kćer se igra kamionima, a sinčić oblači lutke... kako se postaviti kad naša djeca zamijene svoje rodne uloge?

Ušli ste u sobu svojeg dječačića i pronašli ga kako odijeva sestrinu haljinu, a u ruci mu je ruž za usne.

Vi ćete:

a) Poželjeti nazvati dječjeg psihologa jer izgleda da nedostatak muškog uzora u kući čini svoje.

b) Reći sinu da je njegova omiljena boja plava i pospremiti ruž.

c) Slegnuti ramenima i posegnuti za vlažnim maramicama kojima ćete obrisati ruž s ormara.

Što god od toga učinili, nije neobično. U svim obiteljima, bile one jednoroditeljske ili dijete odrasta uz oba roditelja, igra zamjene rodnih uloga je dio razvojne faze djeteta. Obično oko četvrte godine, djeca eksperimentiraju s uočenim idejama o spolu.

Dakle, ako vaša djevojčica juriša sa svjetlećim mačevima, a dječak se baš fino uživio u ulogu Fifi iz crtića "Fifi i cvjetno društvo", to ne znači da se vaše dijete oblikuje u osobu suprotnog spola (niti je za to "kriva" prevelika mamina pažnja ili tatina strogoća).

Roditeljski utjecaj na djecu jest osnova, ali ipak samo dio brojnih drugih utjecaja. Djeca se uče specifičnim rodnim ulogama promatrajući mamu i tatu, ali i okolina im pruža mnoštvo rodnih tragova. Rodbina, prijatelji obitelji pa čak i zabavni likovi iz knjiga i crtića, računaju se kao rodni uzori. Razmislite o tome tko sve i na koji način utječe na vaše dijete, ali nemojte robovati stereotipima.

Nakon pete ili šeste godine, djeca počinju osjećati pritisak vršnjaka da sudjeluju u rodno specifičnim aktivnostima.
Nekoj djeci će to odgovarati, drugoj možda ne. Najvažnije je da djetetu pomognete razviti pozitivnu sliku o sebi, osjećaj vlastite vrijednosti i poštivanja različitosti.

Ako se vaš sin želi igrati s lutkama, a kćer s autićima - pustite im to. Nemojte ih opterećivati svojim rodnim očekivanjima. Briga za lutku je način kojim dijete izražava svoje suosjećanje, sudar dvaju autića razvija djetetov smisao za uzrok i posljedicu. To su dobre osobine koje su potrebne i jednom i drugom spolu, a dijete ih najbolje može doživjeti kroz igru i istraživanje.

Isto tako, u određenoj prilici objasnite djetetu kako se muškarci i žene mogu baviti svim poslovima, od pranja suđa do leta u svemir. Cilj je da se djeca oba spola pripreme za aktivno i ravnopravno sudjelovanje na svim područjima života.

Po riječima jedne majke: "Kad je Marko imao desetak godina, jako mu je bilo važno macho držanje, ali je svejedno želio zadržati svoju dužu kosu. Na ničemu od toga mi nismo inzistirali. To je jednostavno bio - on."

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner