New
Prognoza vremena

KAKO ODABRATI PRAVE CIPELICE


kako odabrati prave cipelice 2013

Djetetovo stopalo je najviše građeno od hrskavice. Kod rođenja, u djetetovom se stopalu nalaze 22 djelomično razvijene kosti. Kad krene u školu, taj broj naraste na 45, a kosti se formiraju sve do osamnaeste godine života. Dječja se stopala brzo razvijaju, stoga morate pripaziti da obuća savršeno odgovara djetetovu stopalu i da je dobro prilagođena njegovim aktivnostima.

Udobnost prije svega

Djeca ne trebaju pravu obuću sve dok ne prohodaju. Do tada su najbolje tople cipelice za "prohodavanje", koje će im grijati stopala, pogotovo kad su izvan kuće.
Kod starije djece pripazite na sljedeće pokazatelje: Izgleda li da je djetetu udobno dok hoda? Ima li na stopalima znakove žuljanja?
Održavanje obuće također pomaže da cipelice budu u što boljem stanju. Stoga, otpustite vezice ili čičak nakon korištenja i svaki put stavite obuću da se malom prozrači. Važno je i da su djetetova stopala uvijek čista i noktići pravilno podrezani.

Kako odabrati prave cipele za vaše dijete

1. Cipele koje nisu odgovarajuće veličine, mogu naštetiti stopalu, stoga prilikom svake kupnje izmjerite dječje stopalo (zastrašujući je podatak da se otprilike 98% svih ljudi rađa sa zdravim stopalima, ali samo njih 40% ima zdrava stopala i kad odrastu)

2. Nikada ne poklanjajte, niti uzimajte već nošene dječje cipele. Jer, cipele koje savršeno pristaju jednom djetetu, ne znači da će i drugom.


3. Obratite pozornost na đon u petnom dijelu cipele. Dijete često puta istroši petni dio prije negoli preraste cipelu. Kada je đon u petnom dijelu nejednako potrošen kod lijevog i desnog stopala, trebali biste s djetetom otići kod ortopeda.


4. Svakako povedite dijete sa sobom kad kupujete cipele. Pustite dijete da kaže da li mu cipela odgovara, jer svaka cipela pristaje drugačije.


5. Mjerite i isprobavajte cipele na oba stopala. Uvijek kupujte cipelu za veće stopalo (stopala su rijetko kada potpuno jednake veličine). Često je veće stopalo ono koje je suprotno od ruke kojom dijete piše.


6. Ukoliko kupujete cipele koje će dijete nositi na čarape, neka ih na taj način i isproba.


7. Idealno vrijeme za kupnju cipela jest kasno poslijepodne, kada su noge malo natečene.


8. Kod isprobavanja cipela vrlo je bitno da dijete ustane nakon što ste mu obuli cipele i neka u njima napravi nekoliko koraka. Isprobajte vrh cipele. Razmak koji bi trebao biti između najdužeg prsta i vrha cipele jest 6 mm.


9. Ne kupujte cipele koje su jednostavno preuske i ne nasjedajte na "priče" da će se cipele proširiti. Prirodna koža se formira prema nozi i malo se širi, ali ne za dva broja. Opasnost je velika, jer su djetetova stopala izuzetno mekana, pa ih možete ugurati i u mnogo manju cipelu. Na to posebno obratite pozornost.

Napipavanje palca

Napipavanjem prstiju u cipelicama procjenjujemo jesu li cipele dovoljno duge. Stopalo ima dovoljno mjesta ako između djetetovog palca (ili najduljeg nožnog prsta) i ruba cipele ima dovoljno mjesta za vaš prst. Također, provjerite jesu li prsti u cipelama skvrčeni; lagano pritisnite prste jednom rukom, a drugomrukom napipajte dokle se pružaju. Mjerite uvijek oba stopala.

Izaberite kvalitetne cipele u kojima se prstići Vašeg djeteta mogu slobodno micati u svim smjerovima, i u kojima stopalo nije stegnuto.

Mjerenje stopala

Dobro opremljene prodavaonice cipela mjere dužinu stopala vašeg djeteta napravom za mjerenje stopala. Iskoristite opremljenost dućana koji prodaju cipele i izmjerite stopalo svojeg djeteta.

Stopalo od kartona

Jednostavna metoda za provjeru ima li dječje stopalo dovoljno mjesta u cipeli:

- neka dijete (bosonogo ili u čarapama) stane na komad čvrstog kartona
- nacrtajte obris oba stopala
- dodajte im još 6 mm od najdužeg prsta
- spojite krajnje točke i izrežite nacrtano
- stavite izrezano kartonsko stopalo u cipele; ako ulazi u cipelu, znači da je cipela prave veličine

Održavanje cipela

Za lijepe cipele, koje ćete moći nositi više sezona, potrebna je i redovna njega sa kozmetikom za obuću: četke, kreme, impregnacijski sprejevi.
  • Glatka koža

Cipele od glatke kože najprije očistite četkom, spužvom ili krpom da uklonite ostatke stare kreme za cipele. Četkom od prave dlake nanesite malo kreme za čišćenje i ostavite da se upije. Kada su cipele suhe iščetkajte ih i izgledat će kao nove.

  • Nabuk

Suhe cipele očistite četkom za čišćenje nubuka, za tvrdokorniju prljavštinu upotrijebite meku gumicu za brisanje čime će materijal sačuvati svojstva samta. Nakon upotrebe očistite i gumicu. Posebnom gumenom četkom sakrijte oštećena mjesta. Užim rubom probijte se do nedostupnijih dijelova. Kako bi i na kiši mogli biti bez briga, upotrijebite raspršivač za impregniranje. Cipele impregnirajte prije nego što ih prvi puta obujete i ostavite, da se nakon nanošenja zaštite dobro osuše. Navedeni raspršivač treba prema uputama poznavatelja koristiti dva puta tjedno.

  • Velur

Materijal je puhastog izgleda. Da bi takav i ostao trebate ga čistiti četkom za čišćenje velura. Mrlje skinite gumicom za velur u kamenu. Raspršivačem osvježite boje i zaštitite cipele od vode. Prije upotrebe raspršivača zaštitite okolinu, najbolje, da to obavite na otvorenom. Pri uporabi dvije vrste zaštite u raspršivaču preporučamo da između jedne i druge zaštite protekne barem nekoliko sati ili čak čitav dan. Može se dogoditi da zbog kiselosti znoja tamno obojana koža, koja je bez podloge, ostavi boju. U tom slučaju upotrijebite sredstvo koje sprečava ispuštanje boje.

  • Lakirane cipele

Ako se želite već ujutro diviti sjaju svojih lakiranih cipela (ta znate da ih nosimo za večernje i svečane prilike) onda ovu osjetljivu obuću čistite kremom ili tekućinom za lakirane cipele. Kremu ne smijete nanositi četkom jer možete oštetiti gornji sloj. Prije toga treba cipele mekom krpom očistiti od prašine. Nakon što se krema upila čistom mekom krpom cipele ulaštite.

Test za ispravnu kupnju

1. Isprobajte ima li cipela stabilizator pete koji se nalazi na stražnjem dijelu cipele, iznad pete. Njegova je funkcija da stabilizira dječje stopalo u hodu. Ukoliko je taj dio mekan, bolje da takvu cipelu odložite.

2. Provjerite savitljivost cipele. Cipela mora biti savitljiva, ali ne tako da ju možete potpuno preklopiti, već toliko da osjetite da se đon može lagano stisnuti.


3. Isprobajte da li je i sredina cipele čvrsta (tako da onemogući izvrtanje stopala). To ćete najlakše učiniti na način da cipelu jednom rukom primite za prednji, a drugom za stražnji dio, te istovremeno okrenite prednji dio cipele na jednu, a stražnji dio na drugu stranu. Ako osjetite da ste to jako lagano učinili, i da se cipela u sredin
i izvrće, odložite ju natrag na policu.

cipelice

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner