New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

KAKO UPOZNATI SVOJE DIJETE


upoznajte svoje dijete

Svako dijete ima svoju osobnost koju iskazuje već od malena. Glavne karakteristike će ostati za cijeli život i važno je ih je uočiti i razumjeti kako bismo sa svojom djecom imali kvalitetan odnos.
  • Promatrajte ponašanje svojeg djeteta dok je još sasvim malo
Promatrajte svoje dijete u različitim svakodnevnim aktivnostima i obratite pažnju na to kako se igra, što voli jesti, kad i kako crta, koliko sna mu je potrebno, kako komunicira s drugima i sl. To će vam pomoći u prepoznavanju nekoliko glavnih karakternih osobina vašeg djeteta. Obratite pažnju, na primjer, prihvaća li vaše dijete promjene lako ili mu je potrebno neko vrijeme za navikavanje na novu situaciju.
  • Provodite vrijeme sa svojim djetetom
Da biste bolje upoznali svoje dijete, neophodno je provoditi dovoljno vremena s njime. Uključite se u djetetov život, upoznajte njegove prijatelje. Na taj će se način vaše dijete osjećati slobodno u vašem društvu. Ako imate puno obaveza, odvojite trenutak, i objasnite djetetu zašto niste tu, a kad vam se ukaže prilika, budite zajedno.
  • Postavljajte pitanja
Ova pitanja trebaju biti jednostavna kako bi dijete lako odgovorilo na njih, čak i kad je sasvim malo. Uz djetetove odgovore ćete ga bolje razumjeti, dozvoliti mu da iskaže svoje osjećaje i saznati ima li kakvih poteškoća. Ovdje su neki od primjera pitanja.
  • Slušajte svoje dijete
Dijete očekuje da ga se ozbiljno shvati kad nekome nešto govori. Saslušajte ga bez osuđivanja. Pokušajte razumjeti djetetov pogled na stvari i njegov način razmišljanja. Ako se u nečemu ne slažete, polako djetetu objasnite svoj stav. Budite mu podrška i naglasite mu svoju ljubav čak i ako je negdje pogriješilo. Ohrabreno dijete postaje odgovorno i samostalno.
  • Razgovarajte sa svojim djetetom
Nastojte da vaša roditeljska uloga bude jasno razdvojena od one prijateljske. Pravila trebaju postojati, ali je jednako važno i razumijevanje koje proizlazi iz prijateljskog dijela odnosa. Taj dio će vašem djetetu ulijevati povjerenje, a putem tog povjerenja vi upoznajete svoje dijete i pomažete mu.
  • Pitajte dijete za mišljenje pri donošenju odluka
Neka vaše dijete sudjeluje u odlukama vezanim uz, npr. preuređenje sobe, organiziranje izleta ili putovanja... Ubrzo ćete shvatiti kako vaše dijete razmišlja, doprinjeti njegovom samopouzdanju i naučiti ga na koji se način donose odluke.
  • Budite u toku s interesima svojeg djeteta
Interesi vašeg djeteta se s odrastanjem mijenjaju, a da biste ostali u kontaktu trebate biti upoznati s tim interesima. Razgovarajte o omiljenim djetetovim temama, družite se na način koji odgovara vašem djetetu. Kroz sve to ćete ga bolje upoznati i učvstiti vašu međusobnu vezu.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner