New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

OBITELJSKI PRORAČUN


kucni proracun 2

Hrana, režije, potrebe djece, krediti... ako su primanja minimalna ili je jedan od partnera nezaposlen (što je sve češći slučaj), vođenje kućnog proračuna postaje umjetnost pukog preživljavanja.

Ali, troškovi većine obitelji ozbiljno prelaze mogućnosti i onda kad su oba roditelja zaposlena i ostvaruju prosječna mjesečna primanja.

Može li se bolje ili drugačije?

Način na koji planirate svoje troškove i upravljate kućnim proračunom je odraz životnih okolnosti, ali i odgoja i karaktera. Psiholozi tvrde da su ljudi općenito ili više skloni štednji ili više skloni trošenju. Ipak, mnogi koji su prije zasnivanja obitelji imali naviku živjeti "od danas do sutra", u novim životnim okolnostima nastoje odgovornije pristupati planiranju obiteljskog budžeta.

Po ekonomistima, osnova vođenja bilo kojeg proračuna (obiteljskog, poslovnog) je ista – prihodi trebaju biti veći od rashoda. Da bi to bilo moguće, postoje samo dva rješenja; povećati primanja ili smanjiti troškove.

Da biste mogli utvrditi je li vaš kućni proračun izbalansiran, potrebno je usporediti ukupna mjesečna primanja s ukupnim mjesečnim troškovima. Naravno, postoje i nepredviđeni mjesečni izdatci pa se držite nekog prosjeka. Ukoliko se ispostavi da vam na kraju mjeseca, kad se podmire sve obaveze, ostaje još nešto novca, znači da uspijevate dobro rukovoditi kućnim proračunom. Bez obzira o kojoj svoti preostalog novca se radi, s njime možete planirati rješenje nekog pitanja ili ga staviti na štednju.

Međutim, ako su troškovi veći od primanja, i ako je nedostatak novca na kraju mjeseca postalo pravilo, iz stalnog vas minusa može izvući jedino nekakav dodatni posao ili još veća racionalizacija troškova.

Svaka obitelj je jedinstvena, ali najbolja moguća opcija za pravilnu raspodjelu mjesečnih troškova jest napraviti prioritete u potrošnji:
  • Rasporedite fiksne i promjenjive troškove
Određeni troškovi su fiksni, kao stanarina ili rata za kredit, pa možete unaprijed računati koliko novca trebate izdvojiti za njih. Ostali troškovi su takozvani “varijabilni” troškovi tj. variraju od jednog do drugog mjeseca. Na ovu vrstu troškova možemo utjecati i tako smanjiti pritisak na kućni budžet. Upravo smanjenjem varijabilnih troškova najlakše je ostvariti mjesečnu uštedu. U skladu sa svojim potrebama, napravite prioritete, i utvrdite na kojim troškovima možete uštedjeti.
  • Zapisujte troškove
Da bi analiza vašeg proračuna bila preciznija, i da se ne bi događalo da se jednostavno ne možete sjetiti kako je potrošen određeni iznos, evidentirajte svaku potrošnju. Iznenađujuće je koliko novca mjesečno ponekad trošimo na stvari bez kojih možemo, a privuku nas zbog jeftine cijene i poriva za kupnjom.
  • Uključite cijelu obitelj
Kad se radi o kućnom proračunu i realizaciji štednje, važno je da svi članovi obitelji doprinose smanjenju troškova. Štednju raspodijelite ravnopravno kako se nitko od ukućana ne bi osjećao "naročito zakinutim". Ako ste s djecom dogovorili smanjenje džeparca ili sl., pokažite im da ste i vi smanjili trošenje novca na nešto što je vama važno.
  • Planirajte nabavke
Unaprijed planirajte veće mjesečne nabavke hrane, pratite i uspoređujte cijene u trgovinama, a kupovinu obavljajte u većim supermarketima. U većim trgovačkim lancima su cijene često niže ili pojedine artikle možete pronaći po akcijskim cijenama. Svakodnevne manje kupovine ostavite samo za dnevne nabavke, kao što je kupovina kruha i drugih osnovnih potrepština.
  • Nemojte kupovati impulzivno
Nastojte ne kupovati impulzivno, jer vam se nešto svidjelo ili je na sniženju. Razmislite je li vam taj proizvod doista potreban ili se radi o trenutnom porivu. Takve je odluke zapravo najbolje "prespavati". 

Također budite pažljivi s kreditnim karticama. Često imamo poriv provući karticu jer je jednostavno, zanemarujući činjenicu da na taj način plaćamo i kamatu, odnosno da ta kupovina i nije baš povoljna kao kad platimo novcem kojim zaista i raspolažemo.
  • Nagradite se
Dogovorite se i osmislite način da se povremeno nagradite za trud. To može biti obiteljski izlet na kojemu ćete si nešto priuštiti, odlazak u kazalište ili kino... uglavnom, nešto što nije prevelik trošak, a u čemu će svi članovi obitelji uživati i što će biti mala nagrada za vaše odricanje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner