Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

HOĆU LI BITI DOBAR OTAC?


hocu li biti dobar otac copy

Tijekom trudnoće, žene prolaze kroz čitav niz emocionalnih promjena, a isto se događa i većini očeva. Očevi mogu vrlo intenzivno proživljavati taj period, uz razne brige i dileme. Ako se osjećate uspaničeno, prestrašeno ili vam se čini da niste spremni na svoju novu ulogu, ne brinite, niste sami.

Kao i bilo koja druga velika promjena u životu, i ova će od vas zahtijevati prilagođavanje. Ako trudnoća nije bila planirana, logično je da je vaš doživljaj intenzivniji.

Ne trebate osjećati grižnju savijesti zbog svojih pomiješanih osjećaja, sve je to potpuno normalno. Uz to, znajte da niste bespomoćni. Informiranost i dobra volja će vas opustiti i pomoći vam da sve protekne što jednostavnije i ljepše.

Hoću li biti sposoban brinuti o bebi?

Nitko ne može biti posve siguran u sebe kad je u pitanju takva odgovornost. Čak ni majke. Zato postoje tečajevi za trudnice i mlade parove, te predavanja (tzv. škole roditeljstva). Raspitajte se o mogućnosti uključivanja u takve aktivnosti, a ujedno uvijek možete posegnuti za brojnim knjigama na temu roditeljstva. Sve će vam to pomoći da sa što manje straha i stresa dočekate svoju bebu. Naučit ćete kako mijenjati pelene, držati bebu, kako joj pomoći da podrigne nakon obroka, kako je staviti na spavanje, i sve drugo što spada u brigu o bebi. Na takvim mjestima ćete upoznati  i druge mlade tate, s kojima ćete moći razmijeniti iskustva. Podijelite sa svojom partnericom svoje nove spoznaje, bit će vam zahvalna i sretna, a to će se zasigurno pozitivno odraziti na trudnoću i vaš međusobni odnos.
 
Hoću li biti dobar tata?

Često ćete se pitati kakav ćete biti otac. Imajte na umu da nećete morati prionuti na svaki segment očinstva odjednom, i da ćete u prvih nekoliko godina dosta vještina steći upravo kroz praksu. Tate koji vole vlastite očeve imaju tendenciju preuzeti neke dobre odgojne principe od njih, ali bez obzira na obitelj iz koje dolazite, taj utjecaj će biti samo dio onoga kakav ćete vi biti otac. Svako iskustvo očinstva je jedinstveno. U svakom slučaju, potrudite se posvetiti vrijeme svojem djetetu i partnerici, već to vas u velikoj mjeri čini dobrim ocem.
Očinstvo je uloga kao i svaka druga u životu. Ako ste već u braku, sjetite se vaše veze i toga da isprva niste znali kako je to biti dobar suprug, već ste to učili u hodu, zajedno s vašom partnericom.

Hoću li moći podnijeti troškove roditeljstva?
 
Hranjenje, odijevanje i obrazovanje vašeg djeteta, koštat će vas novca koji sada trošite na druge stvari - u to nema sumnje. Možda vam se to sada čini nepravednim, ali to je realnost.
Sjetite se svojih roditelja, oni su radili isto; odricali su se mnogih stvari da biste vi imali sve što je potrebno. Znajte da će dijete postati svrha vašeg života.

Pomoći će vam ako odmah steknete neku predodžbu o tome koje ćete troškove imati kad beba dođe na svijet. Napravite popis neophodnih stvari i obiđite trgovine s opremom za bebe. Vidjet ćete da je raspon cijena priličan, pogotovo za neke od proizvoda. Raspitajte se o trenutnim akcijama i sniženjima, sa suprugom porazgovarajte o mogućnosti korištenja stvari koje možete dobiti/posuditi od prijatelja i rodbine.
 
Iako su se vremena promijenila, velik broj muškaraca i dalje smatra da su oni ti koji moraju biti financijski "stup" obitelji. U redu je staviti nešto novca sa strane, uplaćivati životno osiguranje ili otvoriti dečiju štednju. Međutim, ono što nije poželjno jest da je otac pod stalnim stresom i pritiskom da sada mora zarađivati duplo više. Najvažnije je vaše zdravlje, mir, harmonija i vrijeme koje ćete posvetiti bebi i supruzi. Nemojte grozničavo brinuti o materijalnim stvarima. Za početak, od države/grada ćete dobiti novčanu naknadu za dijete, mnoge ćete stvari dobiti od najbližih, i to će biti dovoljno za najosnovniju opremu.
 
Je li to kraj moje slobode?
 
Očinstvo ne znači "kraj zabavi". Istina, noćna ustajanja i prekidi sna, smanjena druženja s prijateljima, odustajanje od poslovnih i drugih putovanja, preskakanje nogometa s prijateljima - sve su to promjene koje su neizbježne. Međutim, moći ćete npr. više gledati TV dok vaša beba spava na vašim rukama, češće ćete drijemati i odmarati po danu, i u stvari, vjerovali ili ne, odlično ćete se zabavljati sa svojom bebom. Kad se dijete rodi, većina mama i tata otkriva da im je najdragocijenije vrijeme ono koje provode sa svojim djetetom.

S vremenom će beba sve više spavati noću, pa ćete i vi i vaša partnerica imati više vremena za druženja i uživanja, zajednička ili odvojena.

Važno je da partneri podijele obaveze između sebe, da komuniciraju, da se mogu osloniti jedan na drugoga. Ako tako budete činili, oboje ćete dobiti ono što vam je potrebno.

Odvojite vrijeme za sebe, povremeno se viđajte s prijateljima, godit će vam izlazak.

Kako će ova promjena utjecati na intimnost s partnericom?
 
Ljubav i intimnost u trudnoći i nakon nje, uvelike ovise o razumijevanju između partnera i njihovoj želji da ostanu povezani. O svim nedoumicama tijekom trudnoće možete porazgovarati s liječnikom, ali uzajamna nježnost je ono što trebate njegovati neovisno o vašem roditeljstvu. Tada sve ostalo u vašem odnosu dolazi samo po sebi.
 
Što ako dođe do nekih zdravstvenih komplikacija?

Zamislite koliko bi besmisleno bilo živjeti sa strahom da ćete doživjeti sudar svaki put kad sjednete u auto. Isto tako, ne trebate se iscrpljivati niti strahovima od eventualnih zdravstvenih problema tijekom trudnoće. Ako nije bilo nikakvih problema kroz prva 3 mjeseca, vaša beba i partnerica će najverojatnije biti u redu, jer je u trudnoći prvo tromesečje najrizičnije. Ukoliko je bilo problema, oslonite se na savjete liječnika, i uvijek tražite dodatno mišljenje. Danas suvremena medicina može u vrlo ranoj fazi trudnoće ustanoviti eventualne probleme, tako da budite mirni.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner