New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

ZAPOSLENE MAME


malo dijete i posao

Život donosi promjene. Na neke se lako priviknuti, a neke se čine vrlo teškima. Jedna od takvih promjena je povratak na posao nakon isteka porodiljnog dopusta. Prvo je bilo potrebno privikavanje na ostajanje kod kuće i brigu o djetetu, a sada je uz tu brigu potrebno vratiti se na posao.

Pomisao na povratak na posao u svakoj ženi budi osjećaj krivnje, i to iz dva razloga. Ili se krive što se vraćaju na posao i time "napuštaju" svoje malo dijete, odnosno, ostavljaju ga drugoj osobi na čuvanje, ili stoga što zapravo osjećaju olakšanje jer će nakon dugo vremena malo izbivati iz kuće i promijeniti rutinu. Važno je upamtiti da svaka majka osjeća krivnju te da će ona s vremenom nestati. Ujedno je važno podsjetiti se zašto se vraćate na posao i koje su prednosti tog izbora.

Dobra organizacija je pravi način za privikavanje na nove oklonosti, čak i kad ne znate jeste li u stanju obaviti toliko stvari u jednom danu. Ako ste po prirodi dosljedni u svojim odlukama, idealno bi bilo kad biste redovito radili plan obaveza za idućih nekoliko dana. Tako ćete dobiti na vremenu koje možete posvetiti svojoj obitelji i sebi. Ne uzrujavajte se ako se striktno ne držite svake stavke, nitko vam neće zamjeriti što rublje stoji neopeglano nekoliko dana ili što danas niste pripremili večeru. Skratite vrijeme pripreme obroka za obitelj. Potoje brojni, ukusni recepti koji se mogu pripremiti u kratkom roku.

Okupite svoj tim podrške. To su vama bliske osobe koje su i prije dolaska djeteta bile dio vašeg života i pomagale vam u određenim situacijama. Majka, sestra ili prijateljica zasigurno će uskočiti u kriznim, pa i u svakodnevnim situacijama, a tu je i suprug koji će također morati učiniti određene ustupke dok stvari ne sjednu na svoje mjesto.

Ukoliko imate razumnog poslodavca, pokušajte s njim dogovoriti da vam ponekad izađe ususret. Povremeni dolazak na posao pola sata kasnije ili odlazak pola sata prije, ne bi trebalo biti nešto nemoguće. Pogotovo ako vaš poslodavac i sam ima djecu.

Provođenje vremena s bebom možda neće biti intenzivno kao za vrijeme porodiljnog, ali ne zaboravite da je kvalitetno provedeno vrijeme puno učinkovitije nego kvantitativno. Za vrijeme druženja sa bebom, potpuno joj se posvetite. Ne dozvolite da vas ometaju mobitel ili televizor. Tako ćete biti mirni jer ćete znati da beba osjeća vašu ljubav i prisutnost.

Koliko god se činilo nemoguće, stvorite vrijeme i za sebe. Bilo da se radi o knjizi, filmu ili vježbanju, priuštite si barem jedan sat u tjednu koji će biti samo vaš. I tu uskače vaš tim podrške. Samo takav način organizacije će vas činiti sretnom i ispunjenom, što djeca itekako osjećaju.


Možda će vas zanimati:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner