New
Baner
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

ŠTO PITATI DIJETE NAKON POVRATKA IZ VRTIĆA ILI ŠKOLE


Sto pitati dijete nakon povratka iz vrtica ili skole

Kad se dijete vrati iz vrtića ili škole, najčešća pitanja koja će čuti od roditelja glase; "Kako je danas bilo, što ste radili?", "Je li danas bilo sve u redu?" Ista pitanja, ukoliko su u prilici, roditelji postavljaju i odgajateljici ili učiteljici svojeg djeteta.

Roditelji ta pitanja smatraju poželjnima jer time pokazuju interes za dijete, ali i određenu kulturu ponašanja kojom svojoj djeci pružaju primjer. I djelomično su u pravu. Zašto djelomično?

Djeca na ova pitanja često odgovaraju s kratkim i nezainteresiranim; "Ništa", što zbunjuje ili zabrinjava roditelje.

Djeca žive u trenutku

U ranoj dobi, djeca ne zaustavljaju svoje vrijeme promišljajući o svemu što se događalo tijekom dana. Kad dođete po dijete u vrtić ili po dijete koje je nedavno krenulo u školu, ono se "resetira" - veseli vam se i eventualno pomišlja na ono što slijedi. Pitanjima iz primjera, odrasli očekuju izvještaj, što je malom djetetu gotovo nemoguće. Pustite dijete neka uživa u vašem zagrljaju i ponovnom susretu s vama, a i vi učinite isto. Ono što odmah želite čuti, čut ćete od djece nešto starije školske dobi, a od manje djece tempom i na način koji njima odgovara.

Pokušajte izbjeći ista pitanja

U suprotnom, ta će pitanja djetetu postati odbojna ili će ih jednostavno prečuti. Događa se i da dijete svojim odgovorom samo pokušava "ispuniti zadatak". 

Budite otvoreni

Djeca svoje svakodnevne aktivnosti doživljavaju drugačije od odraslih. Ono što se odraslima čini važnim, djeci možda nije vrijedno niti spomena. Npr., s koliko djece su se igrali i jesu li pojeli juhu. Kako onda doći do nama dragocjenih informacija? Primjerom.

Djeci možemo dati primjere komunikacije na različite teme, pa tako i na temu razgovora o provedenom danu. Pred djetetom porazgovarajte na tu temu s članom obitelji ili prijateljem, ispričajte djetetu kako ste vi proveli dan. Učinite to na zabavan i poticajan način.

Pri susretu, zagrlite dijete, nasmiješite se, pozdravite se veselo, ne trebate se uvijek prepustiti žurbi. Dijete će biti sretno i opušteno. Nemojte s vrata zapitkivati. Razgovarajte neobavezno na putu do kuće, pričajte djetetu o svojem danu, je li vas nešto toga dana posebno razveselilo, možda čak naljutilo. Dok prepričavate, činite male stanke, ostavite djetetu vremena da se zainteresira i pita vas nešto.

Na ovaj će način dijete uvidjeti što se sve zapravo događa tijekom dana, i kako je ugodno to podijeliti s dragom osobom. S vremenom, samo će poželjeti pričati vam o svojem danu, čime će razvijati potrebu i naviku dijeljenja važnih informacija s vama.

Više:
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner