New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

OBITELJ

MOŽETE LI BITI SAVRŠEN RODITELJ?


postoji li savrsenstvo copy

Roditeljstvo je svakodnevna potreba da svojoj djeci omogućimo najbolje...

Ali, težnja ka savršenstvu može postati i naš najveći neprijatelj. Onemogućavati nas da gledamo naprijed i budemo sretni.

Ta je navika naročito izražena u roditeljstvu, a najpodložnije su joj majke. To je razumljivo jer je majčinstvo svakodnevna potreba cijelog bića da se djeci omogući najbolje. "Neuspjeh" rađa krivnju, zbog koje se majke počinju osjećati "nedostojnima", a to ostavlja gorak okus danima, pa i godinama...

Da bismo uspjeli osloboditi se tog utega, prvi je korak prihvaćanje činjenice da, tu i sada, savršenstvo - ne postoji!

Ako često niste zadovoljni rezultatima jer nisu idealni, vrijeme je da zastanete i razmislite o svojim očekivanjima i cilju kojeg želite postići. Pritom se nemojte uspoređivati s drugim majkama. Iako možda njihovo roditeljstvo izgleda jednostavno, vjerujte, nije tako. I one se svakodnevno bore, možda s nekim drugim situacijama, a ukoliko to ne žele priznati, moguće je da su još dublje zaglibile u začarani krug savršenstva.

Svi smo različiti, i odrasli i djeca. Razlikujemo se kako po izgledu, tako i po načinu života. Univerzalne ljudske vrijednosti bi nam svima trebale biti zajedničke, ali sa svakodnevnim izazovima se svatko nosi na svoj način. Zbog onoga što je nekome neprihvatljivo, drugi se može osjećati udobno i ispunjeno, a prije spomenute vrijednosti nam omogućuju da upravljamo svojim emocijama i svojim ponašanjem odnosno onime što mislimo i govorimo.

Ljudi smo i griješimo. Ukoliko prihvatimo svoje pogreške, one postaju vrijedne životne lekcije. Kad bismo prestali griješiti, prestali bismo i učiti.

Roditeljstvo je teško; ono je iscrpljujuće emocionalno, fizički i financijski. Ne uspoređujte se, uspoređivanje je destruktivni dio ljudske prirode. U svojim pokušajima budite hrabri za sebe, koristite vlastite resurse u kojima jednu od najvažnijih uloga ima vaša intuicija.

Dakle, odgovor na pitanje možete li biti savršen roditelj glasi - da, možete, ukoliko prihvatite svoje nesavršenosti!

Kako prevladati perfekcionizam

  • Prihvatite da je najbolje što je u vašoj moći - dovoljno dobro. To ne znači da nećete dati sve od sebe, već ćete imati osjećaj postignuća i onda kad niste posve zadovoljni ishodom.
  • Budite svoji, odustanite od pokušaja da budete netko drugi, netko tko niste. Ako imate poteškoća s prevladavanjem određene situacije, izrecite to dovoljno jasno da i sami čujete. Više ćete se cijeniti ukoliko ćete biti iskreni prema sebi i drugima.
  • Nemojte se pokušavati mijenjati na načine koji su u suprotnosti s vašom biti. To je iscrpljujuć i uzaludan posao jer maske uvijek skliznu.
  • Naučite opraštati sebi, ostaviti u prošlosti učinjene pogreške i gledati naprijed. Podsjetite se tek na ono što ste iz tih pogrešaka naučili.
  • Vaša vas djeca dugo doživljavaju savršenima. Da biste ostali u okvirima željene percepcije svoje djece, ne trebate skrivati svoje pogreške. Upravo suprotno, ukoliko osjećate da ste postupili u neskladu s onime što želite poručiti, svojim priznanjem omogućite djeci uče paralelno s vama.
  • Svi imamo bolje i lošije dane. U ove druge, ne propustite se ispričati, porazgovarati o razlozima koji su uzrokovali vaš stres. Isprika nam pomaže prihvatiti pogrešku, uči djecu da je u redu biti "nesavršen" i da svi ponekad griješimo.
  • "Nije najvažnije hoćeš li uspjeti nešto učiniti već jesi li dao sve od sebe." - rečenica je koju roditelji često govore svojoj djeci. Poslušajte vlastiti savjet.
  • Prihvatite da ne postoji savršena osoba sa savršenim rezultatima, pogotovo u području roditeljstva.
  • Znajte; iako niste savršeni roditelji, na ovome je svijetu mnogo djece koja bi rado koračala uz vas...
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner