Baner
Prognoza vremena
Pratite nasFacebookTwitter

OBITELJ

BLAGDANI U OBITELJI


Uskrs u obitelji copy copy

Svi roditelji žele najljepše blagdane za svoju djecu i cijelu obitelj. Ipak, imajte na umu da naše dobre namjere ne moraju uvijek biti u skladu sa djetetovim potrebama. U želji da osigurate zanimljiva i čarobna iskustva svome djetetu, moguće je da blagdane pretvorite u stresno iskustvo za cijelu obitelj.

Obavljajući sve potrebite poslove vezane uz praznike: čišćenje, kupovanje, kuhanje, pečenje kolača, planiranje posjeta i doživljaja..., teško je izbjeći grozničavu utrku s vremenom. Ako se tome pridodaju financijske brige, te nezadovoljstvo djece zbog nedostatka pozornosti, može se očekivati porast stresa kod cijele obitelji, dok ne dođe do eksplozije emocija. Npr. nije rijetkost da se majke, koje na svojim leđima najčešće nose najveći teret priprema i organizacije, iscrpe i razbole upravo onda kada bi se trebale opustiti i uživati.

Rastrzani obvezama, roditelji postaju napeti i razdražljivi. Nažalost, ta su emocionalna stanja na neki način "zarazna". Neka djeca reagiraju na stres roditelja neposlušnošću, bučnošću, prkosom, nestašlucima, ispadima bijesa, agresivnošću, dok se druga zatvaraju i povlače u sebe. Tako nastaje začaran krug stresa iz kojeg je teško izaći.

Djetetov ritam života i svakodnevna rutina vrlo su važni za emocionalnu sigurnost i stabilnost.

Međutim, u vrijeme blagdana, često odstupamo od uobičajenog načina života: vodimo djecu u pretrpane dućane, izvodimo ih na razne prigodne događaje, dopuštamo da dulje ostanu budni, pomičemo vrijeme obroka, izbacujemo uobičajene načine uspavljivanja ili buđenja i rituale koji djetetu znače  sigurnost, ljubav, pažnju. 
Sve to negativno utječe na fizičko i psihičko stanje djece te vodi ka emocionalnoj
nesigurnosti, umoru, razdražljivosti i neprihvatljivom ponašanju.

Uskrs u obitelji4

Pokušajte što više zadržati uobičajeni ritam života i u vrijeme blagdana. Naročito pripazite da nađete vremena za ona podržavajuća ponašanja (maženje, razgovor, zagrljaj, igra), koja djetetu pružaju ljubav i emocionalnu podršku te smanjuju razinu stresa.

Poslovi i zadaci koje si postavljamo kako bismo zadovoljili očekivanja okoline ili tradiciju, toliko su zahtjevni da nemamo vremena za djecu. Najčešće ih "guramo od sebe ", ne pružajući im pažnju na koju su navikla, na što djeca uzvraćaju još većom upornošću u privlačenju pozornosti: "lijepe se" za nas, zahtijevaju, cendraju ili se svađaju.

Pojednostavite popis zadataka te uključite djecu da vam pomognu. Da li je zaista nužno ispeći 10 vrsta kolača ili besprijekorno ukrasiti stol? Djeci će više značiti zajednički napravljen jedan kolač i nevještim ručicama obojane pisanice koji ste zajedno izrađivali. Idealno uređen i okićen dom "kao iz bajke", kolači koji su praznik za oči i nepce - bez sudjelovanja vaše djece - bit će tek umjetno stvoren blagdanski ugođaj, u kojem nitko neće istinski uživati. Zapamtite, samo veselje, zadovoljstvo i entuzijazam vaše djece učinit će blagdane čarobnim i nezaboravnim!

Dio poslova oko blagdana definitivno je nezanimljiv za djecu (čišćenje, kupovanje, pisanje čestitki..), a mora se obaviti. Opet smo prisiljeni "gurnuti" djecu od sebe kako bismo ih obavili.

Dok se vi bavite svojim zadacima, zaposlite djecu nekim kreativnim radom. Prikupite kutije, šareni papir, škare, ljepilo, trake, stare čestitke, vunu i sl., te prepustite djetetovoj  mašti i inicijativi da stvori svoju kreaciju iz postojećih sredstava.

Uskrs u obitelji5 

Na blagdansko jutro, svi ukućani su uzbuđeni zbog predstojećih događaja. Roditelji žele osigurati realizaciju svih zamišljenih aktivnosti i stvoriti zamišljenu atmosferu (svečani doručak ili večera, blagdansko uređenje i izgled kuće, pokloni, ugošćivanje rodbine...). Djeca su napeta zbog užurbanosti ukućana i nestrpljiva da saznaju koje su poklone dobili.

Gužva, jurnjava, žurba, vika, galama - nivo stresa raste zabrinjavajućom brzinom. Što učiniti kako bi blagdan protekao u svečanoj, smirenoj i opuštenoj atmosferi?

Dogovorite nekoliko osnovnih pravila ponašanja za djecu (domaćine i goste)! Npr., nema jurnjave, penjanja po namještaju, fizičkih obračuna... Tko prekrši pravila može ga se izdvojiti negdje na "hlađenje", npr. za poseban stol, u drugu prostoriju (to ne smije biti zastrašujuće mjesto), trajanje te "izolacije" za vrijeme koje dijete razmišlja o tome što je učinilo, trebalo bi biti onoliko minuta koliko dijete ima godina.

Zaposlite djecu da vam pomognu postaviti tanjure, salvete, donijeti jelo, složiti suđe u sudoper i sl. - osjećat će se korisnim te potrošiti višak energije.

Njegujte tradicionalne običaje, rituale koji se svake godine ponavljaju i koji će unijeti red i smirenost te opustiti djecu (zajedničko čitanje prigodnih priča, pjevanje pjesmica...i sl.).

Uskrs citanje prica2

Dopustite djeci da otvore poklone prije nekih drugih običaja; otvaranje i igra s dobivenim darovima zaokupit će ih na neko vrijeme, a odraslima omogućiti predah ili uživanje u blagovanju i razgovoru.

Ako uzbuđenje, vika i jurnjava dosegnu vrhunac, možete ponuditi aktivnosti sa tijestom za modeliranje. Takva aktivnost opušta i djecu i odrasle te predstavlja neku vrstu terapije za sniženje nivoa stresa. U određenim trenucima, i nježan, neagresivan "crtić" može biti spas kako bi se obavile zadnje pripreme i aktivnosti.

Vaši blagdani doista mogu biti predivni, ako upamtite da vaš osobni mir i obiteljska radost trebaju biti smisao svega što za blagdane činite.

vjetaruledja.com

 
Banner
Baner
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner