New
Prognoza vremena

LEGENDA O ZMAJU IZ KLANJEČKOG JEZERA

 
jezero_klanjecko
Crkva Sv. Jurja, Jezero Klanječko

Jezero Klanječko je naselje u Hrvatskoj, u Krapinsko-zagorskoj županiji. U davna vremena, u ovom nizinskom području, nalazilo se veliko jezero. Danas, u blizini rijeke Sutle, nedaleko grada Klanjca postoji malo jezero u kojem žive velike ribe. Na brdu iznad Jezera Klanječkog stoji crkva svetog Jurja.


LEGENDA

Nekada davno je u Klanječkom jezeru živio strašan sedmeroglavi zmaj kojega nitko nije mogao savladati. Svakoga je dana pojeo nekog čovjeka, a ako u tome ne bi uspio, strašno bi se razbjesnio i počeo uništavati sve pred sobom. Uništavao je tako polja, usjeve i stoku seljacima, pa su ovi odlučili da je bolje da svakoga dana žrtvuju po jednog mještanina, nego da svi umru od gladi. S vremenom je zmaj postao jako izbirljiv i bio bi najmirniji ako bi mu seljaci doveli lijepu, mladu djevojku. Tako je jednog dana došao red i na najljepšu djevojku u selu, kćer uglednog, seoskog gazde kojega su svi u kraju oko jezera slušali. Želeći pomoći gazdi i njegovoj lijepoj kćeri, mještani su odlučili prevariti zmaja i ponuditi mu neku drugu djevojku iz sela. No, lijepa djevojka na koju je bio red je to odbila jer nije željela da netko drugi strada umjesto nje. Odlučno je krenula put jezera. Na putu prema zmaju je srela mladog junaka Jurja koji se tu slučajno zatekao. Bio je poznat po svojoj hrabrosti, plemenitosti i oštroj sablji. Kad je Juraj ugledao uplakanu djevojku, upitao ju je što se dogodilo. Ona mu je ispričala sve o strašnom i nemilosrdnom zmaju iz jezera koji svakoga dana ugrabi po jednog mještanina, a u posljednje vrijeme ne želi jesti ništa drugo osim mladih djevojaka, pa je tako došao i na nju red. Juraj je hrabrio djevojku pa su skupa krenuli prema jezeru. Kad je zmaj ugledao Juraja, razbjesnio se i počeo rigati vatru iz svih sedam glava i udarati repom po vodi, stvarajući velike valove. Ali, Juraj se nije uplašio. Izvukao je svoju, zlatom optočenu sablju i krenuo na zmaja. Borba je trajala sedam sati, a svakog je sata pala po jedna zmajeva glava. Kad je Juraj savladao zmaja, zmaj je potonuo i nestao u dubinama jezera. S njime je nestala i nesreća stanovnika u kraju oko Klanječkoga jezera.


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner