New
Prognoza vremena

LEGENDA O VILI IZ OKIĆ-GRADA


Okic02

Okić-grad izdaleka vidimo kad prolazimo samoborskim, plješivičkim krajem. To je stara, hrvatska građevina koja se spominje još u 12. stoljeću.

KAKO JE PLANINSKA VILA SPASILA OKIĆ-GRAD OD TURAKA

Turci su došli pod Okić-grad kako bi zauzeli kulu na pećini, u blizini Plješivice. Zauzeti Okić, za Turke je značilo nadgledati cijeli taj kraj. Ali, okićki branitelji, vješti junaci, uspješno su odbijali turske napade. I tako, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, nakon tri godine, ponestalo okićkim braniteljima hrane, a pomoći nije bilo niotkuda. Ostali su na 25 mjerica žita, svjesni da im je bez hrane otpor uzaludan. I dok su oni tako vijećali što učiniti, pojavi se pred njima planinska vila s Plješivice pa im reče:

"Na stran suze, na stran gorkost jada.
Već vi šijte vreću za žito.
U nju vrzte preostalo što je.
I niz zide spustite to svito.
"

To reče vila i nestade. Branitelji Okića poslušaše vilu i sašiju vreću koju napune preostalim žitom pa je spuste niz zidine grada.
U isto to vrijeme, i Turci su vijećali što učiniti jer im je bilo dosta neuspješnih juriša na Okić. Kad su vidjeli vreću koju su branitelji spustili niz zidine, ponadali su se da je u njoj pismo kojim junaci predaju Okić-grad. Kad su u pašinom šatoru otvorili vreću i ugledali žito, zaključili su kako branitelji imaju toliko hrane da je čak i njima spuštaju niz zidine. Stoga su odlučili napustiti opsadu i vratiti se kući. A neki je pjesnik opjevao;

"Hvala Bogu, odlanu Okiću,
Na slobodi uteklom ko' ptiću.
Tako bilo, sad se spominjalo
Pod Okićem što se događalo.
"

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner