New
Prognoza vremena

LEGENDA O MORČIĆIMA

8533_zlatarnica_bashota

Legende o morčićima nastale su iz potrebe da se objasni odakle na vrijednom nakitu u našem kraju, nesvakidašnji lik crnca s turbanom.

Jedna od legendi koja objašnjava postanak morčića, seže u daleko 16. stoljeće:

"Turci su na Grobničkom polju. U gradu strah, jer od Turčina ništa dobroga - samo pljačka i palež. Već dugo se čuju vijesti o njihovim upadima u našoj blizini, o borbama oko Senja, u Perušiću ... Svi muški su na kuli. Srčano odolijevaju napadima, sve je manje snage, a pomorci niotkud. Žene i djeca zatvorili su se u kuće i mole za spas. Božjom rukom vođena strijela, odapeta iz ruke plemenitog Zrinskog, pogađa turskog Pašu. Vidjevši da im je vođa mrtav, Turci se razbježaše poljem. Uto i nebo usliša molitve Riječanki, te se otvori i zatrpa turke kamenjem. Na polju su ostali samo razbacani bijeli turski turbani. Kao uspomenu na tu pobjedu, riječki muževi su svojim ženama dali izraditi naušnice-morčiće.

Druga legenda koja dolazi sa Pelješca i koja nastanak morčića smješta kasnije, kazuje ovako:

"Jedna talijanska kontesa imala je crnu sluškinju koju je jako voljela. Darovala joj je slobodu, a kao uspomenu na nju dala je izraditi naušnice s njenim likom. Tako su nastali morčići.


 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner