New
Prognoza vremena

LEGENDA O SVETA TRI KRALJA


sveta tri kralja

Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi odnosno mudraci; Baltazar, Melkior i Gašpar, koji su se došli pokloniti Isusu nakon njegovog rođenja. Kraljevi su stigli kao predstavnici tada poznatoga svijeta, iz Azije, Europe i Afrike.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su "s istoka" u Jeruzalem, prateći betlehemsku zvijezdu, zvijezdu repaticu.

Kad su tri kralja pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku).
U svoju su se zemlju vratili drugim putem, kako bi izbjegli zlog Heroda koji je želio doznati gdje se nalazi novorođeni Isus. 

Poslije smrti triju kraljeva, njihove su relikvije odnesene u Carigrad nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica. Odande su kasnije prenešene u Milano i napokon u Köln, u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

U hrvatskoj kršćanskoj tradiciji razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja. Blagoslovljenom vodom blagoslivljaju se kuće i obitelji. Prigodom blagoslova kuća, na nadvratnicima se slovima "G", "M" i "B" označavaju inicijali trojice kraljeva - Gašpara, Melkiora i Baltazara.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner