New
Prognoza vremena

LEGENDA O OGOVARANJU - SOKRATOV TEST


Sokratov test

Jednog dana, jedan je poznanik došao do velikog grčkog filozofa Sokrata i upitao ga:

- Znaš li što sam upravo čuo o tvojem prijatelju?

- Stani malo. - odgovorio je Sokrat. Prije negoli mi kažeš što želiš, to mora proći jedan test. Zove se trostruki filter za ogovaranje.

- Trostruki filter?

- Tako je. - Sokrat je nastavio: Prije nego što razgovaraš sa mnom o mojem prijatelju, dobro je da na trenutak filtriraš ono što ćeš reći. Zato sam to nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Jesi li apsolutno siguran da je ono što mi namjeravaš reći istina?

- Ne. - rekao je čovjek - Zapravo sam tek čuo o tome i...

- U redu. - rekao je Sokrat - Dakle, ne znaš je li to istina ili nije. Sada ćemo pokušati s drugim filterom, filterom dobrote. Je li to što si mi želio reći o mojem prijatelju nešto dobro?

- Ne, naprotiv.

- Dakle, - Sokrat je nastavio - Želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina. Ostao je još jedan filter: filter korisnosti. Hoće li to što mi želiš reći o mojem prijatelju biti korisno za mene?

- Ne, ne baš.

- Pa... - zaključio je Sokrat - ako to što mi želiš reći nije ni istinito, niti dobro, niti korisno, zašto bih to onda uopće želio čuti?

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner