New
Prognoza vremena

LEGENDA O DIVOVIMA


div

Divovi su ogromna, snažna bića. Neki kažu da divovi mogu biti kameni, ledeni i vatreni, a postoje i divovi Kiklopi koji imaju na čelu jedno veliko oko i vrsni su kovači. Vatrenim divovima tijelo gori, a ledeni su prekriveni sigama i mrazom.
Za divove kažu da su zli i da ruše sve pred sobom, ali neki sigurno nisu zli.
Stara legenda kaže kako su nekad davno, prije nego su Istru naselili ljudi, u dolini Mirne živjeli divovi. Glavni div bio je div Dragonja. Zvali su ga i div orač jer je zaorao brazdu od Ćićarije prema moru. Ista legenda kaže da je voda kroz brazdu počela teći vrlo polagano i da je zato div Dragonja prozvao rijeku Mirnom (a i žena diva Dragonje zvala se Mirna). Divovi su izgradili niz gradova u Istri: Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč, Grožnjan... Bili su toliko veliki da su, radeći svaki na svom brdu, jedan drugom dodavali alat. Po legendi, nakon što su napravili sve gradove, ostalo je još malo kamenja i tako je nastao Hum – najmanji grad na svijetu.
Vladimir Nazor, naš poznati pisac je napisao knjigu "Veli Jože", o divu koji je mogao rukama tresti zvonik crkve u Motovunu.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner