New
Prognoza vremena

LEGENDA O HRVATSKIM VILAMA

vila

Hrvatske vile se rađaju iz rose nekog crvenog glavičastog jesenjeg cvijeća.
Katkada imaju krila, a onaj koji čuje njihovo pjevanje, više ga ne zaboravlja. One žive u oblacima, na zemlji, u vodi i moru. Na oblacima one grade predivne dvorce. Ima i gorskih vila. One imaju ulogu Sv. Ilije u svim atmosferskim pojavama. Skupljaju oblake, proizvode buru, čuvaju od tuče. Stanuju na zvijezdama.
Hrane se mlijekom košuta. Iščekujući sunce, jašu na jelenima.
Neke vodene vile su zle, a vile zračne su dobre. One se mogu pobratimiti sa čovjekom ako im se svidi.
U našim krajevima se spominju; Vila planinkinja, Diklica planinska, Nagorkinja, Zagorkinja, Vodena, Zdenčja, Potočja, Morska vila, Morkinjica koja boravi u špilji kraj mora, Šumnjača koja živi u šumi, Vila Drvarica koja živi u krošnjama.
Hrvatskim vilama je dom; Mosor, Prolog, Biokovo, Velebit, Crljene stine više Brista, omiška klisura, odmorište im je otok Jabuka koji je i vrt velebitskih vila. Neke vile su obitavale kraj Samobora u jednoj pećini blizu puta za Palačnik, nalazile su se i u Rudarskoj dragi. Kod Stubice se u viru Koritnjaku navečer kupaju u kamenom koritu. Postoji legenda o začaranim vilama koje su obitavale južnije od Stapine, na Tulovim gredama. Žive one na zvijezdama i u oblacima.
Vile se često ukazuju i kraj starih hrastova.
Planinske vile zalaze i u pećine, pretvarajući se u zmije. Vodene vile žive po rijekama ili u moru. Neke od njih, kao sirene, pola su žensko, pola riba. Katkad se pretvaraju u labuda, ili imaju žensko tijelo a noge labuđe. Na slapovima žive Vilske devke. Voda tu ne šumi, bistra je, ali se u njoj ne vidi ništa samo se može čuti pjesma. U toj ujezerenoj vodi usred slapa se nitko nikada ne utopi. Šumska dekla je kosmata žena koja uvijek traži toplinu pa se zavlači među stoku u torovima, među pastire kad spavaju na sjeniku, nije zloćudna.
Vile su smrtne, ali ipak žive puno duže od ljudi.
U Slavoniji pričaju da, ako im se isčupa jedna vlas, odmah umiru.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner