New
Prognoza vremena

LEGENDE O SVETOM NIKOLI


Sveti_Nikola

Jednom davno, u jednom gradu, živjele su tri siromašne sestre. Sveti Nikola im je želio pomoći pa im je noću kroz dimnjak ubacio tri zlatnika u kuću. Zlatnici nisu pali u ognjište, već u čarape koje su sestre sušile na njemu. Sestre su drugog jutra bile presretne. Od tog dana djeca na dan Sv. Nikole objese svoje čarape očekujući poklon iznenađenja.

Ali, ima još legendi o Svetom Nikoli koji je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, ljekarnika, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika i mnogih gradova širom svijeta:

1. Sveti Nikola je čuo za nekog plemića u gradu koji je ostao bez novca, a trebao je udati svoje tri kćeri. Pribavio mu je miraz tako da je tri noći zaredom ubacivao kroz plemićev prozor po jednu vrećicu zlatnika. Otkrili su ga kad je ubacivao treću vrećicu, no on zamoli plemića da to nikome ne kaže.

2. Priča govori kako je Sveti Nikola krenuo na hodočašće u Svetu zemlju (Palestina). Za putovanja nasta oluja i lađa, udarana velikim valovima, gotovo potonu. Sv. Nikola zaprijeti valovima i oni se smire. Tako sv. Nikola postade zaštitnikom mornara i putnika, a njegova se slika susreće u gotovo svakoj luci na svijetu.

3. Vrativši se iz Palestine, Sv. Nikola stigne u Miru. Nadbiskup toga lučkog grada, koji je bio naslijedio Nikolina strica, upravo je preminuo. Svećenstvo odluči da će za biskupa izabrati onoga tko od svećenika prvi slijedećeg jutra uđe u crkvu. Rano ujutro pođe Nikola u crkvu na molitvu, i tako ga izaberu za biskupa.

4. Jedna od najuzbudljivijih legendi o sv. Nikoli kazuje kako je on došao u neku gostionicu i otkrio da opaki gostioničar krade malu djecu. Pregledavši prostorije, Sv. Nikola pronađe troje dječice sakrivene u posudi za rasol. Sveti Nikola ih je spasio i tako postao zaštitnikom male djece.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner