New
Prognoza vremena

LEGENDA O 1. TRAVNJU


legenda o prvom travnju 2016
1. travanj ili 1. april je datum kojeg povezujemo sa šalom i smijehom. Na taj datum se slavi i Svjetski dan šale i svi se trude "nasamariti" jedan drugoga! Te šale nikad ne smiju biti ružne, ne smiju nikoga uplašiti, uvrijediti ili rastužiti. One moraju biti zabavne i onome tko ih je smislio i onome kome su namijenjene.

Mnogi narodi i kulture početkom travnja slave Dan šale, što je možda povezano s odlaskom zime i dolaskom proljeća, a time i sunčanijeg raspoloženja. Zato postoje razne legende o tome kako je taj običaj nastao.

Jedna legenda kaže da kad je Papa Gregor XIII zamijenio Julijanski kalendar Gregorijanskim (po kojem se Nova godina slavi 01.siječnja), mnogi novi datum i novo računanje vremena nisu htjeli prihvatiti pa su o tome zbijali šale koje su se proširile Europom.

Druga legenda kaže da je na taj dan jedna djevojka zakazala sastanak francuskom kralju Henriku IV, na kojem se umjesto nje pojavila njegova žena i tako se našalila s njim!

Jedno vrijeme je kružila priča da je rimski car Konstantin dozvolio svojoj dvorskoj ludi Kugelu da bude "kralj na jedan dan"! To je napravio jer su ga dvorske lude zafrkavale da bi bolje vladale od njega. Kugel je donio proglas u kojem je za taj dan tražio glupiranje i tako je nastao taj običaj. Kasnije se ispostavilo da je cijelu priču izmislio jedan profesor kao prvoaprilsku šalu!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner