New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

TETE ROBOTI?


kiro-robot-teaches-korean-kindergarten-by-day-discusses-kandinsky-by-night_1

Znanstvenici u Japanu rade na razvoju robota koji bi radili u dječjim vrtićima. Kažu kako se djeca prilično dobro vežu uz "tete-robote".

Ipak, Noel Sharkey, profesor robotike na sveučilištu Sheffield, sumnjičav je po pitanju robota-dadilja koji bi se testirali u američkim vrtićima.

"Prednost robota-dadilja je jedino u tome što se roditelji preko interneta mogu "povezati" s robotom i kroz kameru vidjeti svoje dijete i pričati s njim. Ali, zar nije lakomisleno ostaviti dijete s robotom i promatrati ga u kutu svog monitora? Ostaviti dijete s robotom može biti sigurno ili zabavno, ali kakav je to uzor – robot? Što sve to govori o nama, o vrijednostima koje želimo usaditi svojoj djeci?" – izjavio je Sharkey.

Kao prednosti robota-dadilja, navodi se da su zabavni, da mogu s djecom igrati svakakve igre i da su odlična pomoć kod učenja. Trenutno još nije dozvoljeno u vrtićima zaposliti samo robote, bez ljudi odgajatelja, ali može ih se držati kod kuće.

Zbog sve bržeg razvoja robotike i sve savršenijih robota, stručnjaci će se okupiti na događaju Robotic World kako bi razgovarali o velikom broju etičkih pitanja koja su vezana uz buduće korištenje robota kad su u pitanju briga za djecu, starije osobe, nadzor i sigurnost.

Ma, kakav robot može zamijeniti topao pogled, zagrljaj i igru s dobrom tetom iz vrtića?

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner