New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

PARNI STROJ IZUMLJEN PRIJE 2000 GODINA


WindMill

Znate li da su još prije dvije tisuće godina postojali izumi koji se smatraju novijeg podrijetla?

Tako je veliki grčki znanstvenik Heron Aleksandrijski, već pedesete godine prije nove ere u svojim djelima govorio o stvarima kao što su parni stroj, stroj pogonjen vjetrom ili injekcija.
Heron je tako opisivao konstrukciju Aeolipila, poznatog i kao Heronov stroj, koji je bio naprava slična raketi i koristila je vodenu paru kao pogon. Također je izmislio mehanizam koji je pomoću oltarne vatre i utega punjenim vodom otvarao vrata u hramovima, što su mnogi opisivali kao čudo. Današnji povjesničari misle da su oba izuma funkcionirala i bila u širokoj upotrebi.
Uz ove naprave, izumio je i prvi stroj gonjen vjetrom te injekcije koje su služile za precizno mjerenje tekućina, kao i fontane u kojima je voda tekla suprotno sili gravitacije.

Izumi ovog velikog antičkog znanstvenika su mogli pokrenuti industrijsku revoluciju još prije dvije tisuće godina, no većina njegovih djela su bila izgubljena. Istraživači su tek nedavno otkrili djela Herona Aleksandrijskog na arapskom, koja su ostala sačuvana i tako pokazali današnjim ljudima genijalnost antičkih mislilaca i znanstvenika.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner