New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

ELEKTRIČNA TKANINA


elektricna_tkanina

Profesor David Carroll sa sveučilišta Wake Forest je sa grupom studenata proizveo materijal, nalik na tkaninu, koji pretvara toplinsku energiju u električnu.

Profesor Carroll je na ideju za proizvodnju materijala koji bi zadržao toplinsku energiju (koja se inače nepovratno gubi), došao na prijedlog kćeri kojoj je smetalo što stalno ostaje bez baterije na mobitelu.

Sa studentima se odlučio istražiti postoji li materijal koji bi uspješno pretvarao toplinu ljudskog tijela u elektircitet. Nakon što nisu mogli naći takav materijal, odlučili su ga sami proizvesti pomoću nano tehnologije.

david_carroll

Ovakav materijal može se postaviti na poleđinu mobitela te se pritiskom dlana materijal zagrijava te proizvodi električnu energiju.

"Ovo je savršen način za očuvanje toplinske energije, koja se inače nepovratno gubi, te njeno pretvaranje u elektricitet. I to samo po trošku proizvodnje materijala, koja je jeftina" - rekao je Carroll o svom postignuću.

U koje se sve svrhe može koristiti ovaj materijal tek se treba utvrditi. Zna se samo da bi ovo otkriće razveselilo mnoge vlasnike mobilnih uređaja koji su doživjeli kako je to ostati bez baterije na mobitelu u ključnom trenutku, bez mogućnosti da ga napune.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner