New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

RUKAVICA PREVODITELJ


rukavica_prevoditelj

Ukrajinski studenti napravili su rukavice s posebnim senzorima koje preko aplikacije na telefonu, znakovni jezik mogu prevesti u govor. Tako su omogućili lakšu komunikaciju s onima koji ne znaju znakovni jezik. Njihov projekt Enable Talk osvojio je prvo mjesto na Microsoftovu Imagine Cup natjecanju u Australiji. Natjecali su se protiv 350 studenata iz 75 zemalja, među njima i Hrvatske.

U prijavi za natjecanje naveli su kako su u jednom supermarketu vidjeli blagajnicu kako se muči  kako bi razumjela osobu s poteškoćama u govoru te su pomislili da bi bilo korisno imati uređaj koji će premostiti komunikacijsku barijeru.

- Iznenadilo nas je kad smo vidjeli da na tržištu nema takvog uređaja. U razgovorima sa sportašima na fakultetu koji imaju poteškoća sa sluhom uvjerili smo se da je ovakav uređaj potreban - naveli su Anton Stepanov, Anton Posternikov i Maksim Osika koji su se natjecali kao tim quadSquad.

Fleksibilna rukavica jednostavno se koristi i jeftina je za proizvodnju, a 15 senzora, akcelerometar, žiroskop i kompas na njoj dešifriraju pokrete ruke. Rukavica potom te geste prevodi u mobilnoj aplikaciji s kojom je povezana Bluetoothom, a za prijevod i reprodukciju koriste se Microsoftovim alatima.

Cijena prototipa je oko 50 dolara, a u budućnosti će masovnom proizvodnjom pasti na 20 dolara.

Izvor: 24 sata

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner