New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

PROIZVODI KOJI ĆE ULASKOM U EU NESTATI IZ TRGOVINA


stari kucanski aparati

Od 1. srpnja, ulaskom Hrvatske u EU, na policama trgovina u Hrvatskoj više neće biti klasičnih žarulja sa žarnom niti, ali u povijest odlaze i toplomjeri i tlakomjeri sa živom.

U trgovinama će biti zabranjena i prodaja energetski neučinkovitih perilica posuđa, perilica rublja, hladnjaka i zamrzivača te televizora, kao i klima-uređaja, a novo označavanje energetske učinkovitosti postupno će uslijediti i za sušilice rublja, električne pećnice, rasvjetna tijela, grijače vode i bojlere.

Još u travnju 2009., sukladno Direktivi EU 2007/51/EC, koja je tada stupila na snagu, zabranjena je proizvodnja novih proizvoda koji sadrže živu. Tako ćemo uskoro temperaturu i tlak mjeriti isključivo digitalnim mjeračima.
"Unatoč zabrani proizvodnje novih, stari toplomjeri i tlakomjeri mogu se upotrebljavati i servisirati dok traju", rekla je za Glas Slavonije Adrijana Ilić Martinac, glasnogovornica Agencije za lijekove.

Iz ljekarničke komore potvrdili su da veledrogerije takve proizvode mogu distribuirati po ljekarnama sve dok ih imaju na skladištu, ali kad se i posljednji živin toplomjer proda, novi se neće moći nabaviti.

Više o živinim termometrima saznajte - ovdje.

zivin toplomjer1

Ista je situacija i s klasičnim žaruljama sa žarnom niti. U trgovini u kojoj ih prodaju još nisu dobili ni naputke što s njima učiniti 1. srpnja. Jedan od razloga zbog kojeg EU zabranjuje prodaju klasičnih žarulja jest činjenica da energetski učinkovite žarulje smanjuju potrošnju električne energije za oko 15 posto.

Štednja energije

Od 1. siječnja 2013., u Europi i Hrvatskoj se primjenjuje i nadopuna pravilnika za energetsko označivanje. Svake će se dvije godine uvoditi novi energetski razredi, a istodobno će se ukidati donji razredi sve u cilju unapređenja energetske učinkovitosti domova i zaštite okoliša.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner