New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZNANOST I TEHNOLOGIJA

DAN ĆE USKORO IMATI 25 SATI


insetdial

Dani postepeno postaju sve dulji, tvrde znanstvenici koji su otkrili kako dani nisu dulji samo u ljetnom periodu, a razlog je Mjesec koji kreira trajne valove u oceanima i Zemljinim udubinama. Posljedica toga je da Zemlja usporava svoju rotaciju, te bismo u budućnosti mogli imati dan koji bi se podijelio na 25 sati. Dokaz za usporavanje Zemljine rotacije od 700. godine pr.n.e. pronašao je britanski astronom Richard Stephenson.
U prapovijesno vrijeme, prije 530 milijuna godina, dan je na Zemlji imao 21 sat, a u vrijeme dinosaura, prije 100 milijuna godina, dan se mijenjao svaka 23 sata.
Prije oko 530 milijuna godina, Zemlja se oko svoje osi okretala puno brže, ali oko Sunca je rotirala jednakom brzinom. U to vrijeme godina je imala jednak broj sati kao i danas, ali se sastojala od 420 dana. Otkako postoji čovječanstvo, rotacija Zemlje oko svoje osi odvija se sve manjom brzinom. Zbog toga ćemo morati prilagoditi računanje vremena i dodati danu jedan sat.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner