New
Prognoza vremena

OPUŠTENO U NOVU SPORTSKU SEZONU


opusteno u novu sportsku sezonu2

Roditelj ste djeteta koje se bavi sportom? S početkom jeseni, započinje nova sezona priprema i treninga, što uz puno drugih obveza može biti stresno za djecu i roditelje.

Evo kako možete uspješno započeti novu sportsku sezonu;
  • Forma se ne stječe u jednom danu. Pripremite se.
Potaknite dijete da započne s vježbama prije početka sezone. Neka to budu svakodnevni lagani treninzi u trajanju od oko 15-30 minuta, a vrijeme trajanja treninga s vremenom možete povećavati. Nemojte vršiti pritisak na dijete, ono ne treba biti vaš savršen sportaš. Volja i afiniteti djeteta se mijenjaju, ali važno je da utvrdite neka pravila već pri izboru sporta kojim će se dijete baviti. Ovi predsezonski treninzi će djetetu biti najzabavniji i najzanimljiviji ako će ih izvoditi s prijateljima ili s budućim suigračima. Tako ćete i vi i dijete lakše procijeniti koliko je prakse potrebno, a dijete će u igri sa suigračima potaknuti svoj natjecateljski duh. Podsjetite dijete koliko je napredovalo i pohvalite njegov trud.
  • Prehrana i san
Prehrana i spavanje su neophodni za normalno funkcioniranje tijekom dana, a naročito ako se dijete bavi sportom. Pobrinite se da vaše dijete bude naspavano i da dobiva dovoljnu količinu zdravih obroka, naročito tijekom treninga. Pripremite djetetu hranjive užine koje može ponijeti sa sobom, kako bi izdržalo napore.
  • Raspored
Stvaranje rasporeda za novu sportsku sezonu je iznimno važno. Na vrijeme napravite popis ekipe, treninga, natjecanja, itd. s datumima, satima i mjestima. Povežite se s drugim roditeljima kako biste mogli razmjenjivati informacije, kontaktirati jedni druge u slučaju nužde ili se dogovarati u vezi prijevoza. To će vam uvelike olakšati sportsku sezonu, ali i vašem djetetu dati dodatnu sigurnost. Dijete koje je u timu je pod stresom ako roditelji kasne ili zaborave na događaj.
  • Budite pozitivan primjer
Reagirajući pozitivno na odluke trenera, igru i raspored, dati ćete svojem djetetu primjer dobrog sportskog ponašanja. Ako je prije ili tijekom igre dijete uzrujano ili napeto, pokažite mu svoje razumijevanje, pružite mu podršku i predložite alternativu, ali bez velikih intervencija i nepotrebne drame. Naravno, uvijek postoje iznimni slučajevi, ali uvijek nastojte intervenirati diskretno i diplomatski. Tako će vaše dijete naučiti biti konstruktivno što će se pozitivno odraziti na igralištu.
  • Sagledavanje šire slike
Potičite i motivirajte svoje dijete, ali ga naučite i da sagledava širu sliku. Djeca koja se bave sportom ponekad pretjeruju u vlastitim nastojanjima, pa to može rezultirati bezvoljnošću. To ćete izbjeći stavljajući dijete u perspektivu. Ako dijete nije uspješno u izvođenju pojedine vježbe ili segmenta igre, podsjetite ga na sve ono drugo u omiljenom sportu u čemu je bilo ili jest uspješno. Ukoliko taj dan iz raznih razloga dijete ne može postići željeno, to može nadoknaditi već idući dan, ili ako ne, možda iduće godine ili kroz druge aktivnosti. Podsjetite dijete da ste ponosni na njega bez obzira na sve.

Olakšajte svojem djetetu bavljenje sportom. Ako ste upoznati sa svime i pratite raspored, ako se pobrinete za obroke i prijevoz, dijete se slobodno može usredotočiti na igru. Dijete će manje biti pod stresom i lakše će dati najbolje od sebe kad zna da ima vašu podršku i logistički i emocionalno. Tako će sportska sezona za vaše dijete uvijek biti uspješna!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner