New
Prognoza vremena

KAKO NAUČITI ROLATI?


Kako naučiti rolati

Rolanje je jako zabavno i korisno. Radi se zapravo o kombinaciji klizanja i koturanja. Za vrijeme rolanja je cijelo tijelo u pokretu, razgibava se i jača, te se stiče kondicija. Za lijepog dana, često susrećemo ljude koji jure ili lagano proklizavaju pored vas i stvarno uživaju u tome.


Evo savjeta kako savladati tu vještinu:
  • Kakve koturaljke kupiti?
Kupite role koje vam odgovaraju. Obično su istih brojeva kao i cipele. No baš kao i pri kupnji cipela, isprobajte ih i budite sigurni da vam noga dobro leži u njima. Role spadaju u sportske artikle pa ih nemojte kupovati u supermarketu, već isključivo u dobro opremljenoj prodavaonici sportske opreme, s educiranim prodavačima.

Role nemojte kupovati ujutro, već ih isprobavajte poslijepodne ili navečer, jer tijekom dana stopala oteknu i prošire se. Nemojte ih isprobavati u običnim, a posebno ne debelim soknama, nego kupite posebne sokne za rolanje, koje su podstavljene na važnim mjestima i ne nabiru se, te tako štite stopalo od natiska i žuljeva. Role moraju pratiti prirodan položaj i kretanje vaših stopala i nogu te biti apsolutno udobne. Dakle, ne smiju ni plesati na nozi ni biti previše pripijene kako vaša stopala ne bi otekla ili dobila žuljeve. K tome, vodite brigu i o tome da budu načinjene od materijala koji će omogućiti disanje vašim stopalima i nogama.

Pri izboru rola, prednost dajte modelima koji imaju osovinu načinjenu od aluminija te kočnice od gume, a nikako od plastike, te onima koje su maksimalno stabilne kada ih obujete. Kupljene role najprije dan-dva nosite po kući kako biste ustanovili da li vam model i veličina u potpunosti odgovaraju i ne stežu vaša stopala, ili ih možda morate zamijeniti za neki drugi model ili veličinu.
  • Štitnici
Zbog eventualnih padova koji mogu rezultirati lakšim, težim, ali i vrlo ozbiljnim posljedicama, štitnici za ruke, laktove, ručne zglobove i koljena, uz kacigu predstavljaju obvezan dio opreme svakog rolera.
  • Priprema
Nosite rukavice te čvrstu i komotnu odjeću.

Da bi izbjegli opasnosti, a posebno istegnuće mišića, prije rolanja obavezno zagrijte svoje tijelo u trajanju od petnaestak minuta, primjerice, vježbama oblikovanja ili trčanjem na mjestu. Naravno, kada je riječ o sigurnosti, nemojte pretjerivati ni u brzini, te radije rolajte sporije, ali duže.

Rolanje
  • Rolanje
Svežite role kako treba. Pazite da vam vezice ne ispadaju ili da vam hlače nisu preduge, kako vam nešto od toga ne bi zapelo pri rolanju.

Najbolje je učiti u dvorani za vožnju na koturaljkama ili na nekoj drugoj velikoj ravnoj površini, kao što je igralište, ali gledajte da se u blizini nalazi nešto za što se, po potrebi, možete uhvatiti.

Počnite lagano, ustanite i pridržavajte se uza zid ili ogradu. Primjetiti ćete kako su role puno teže od običnih cipela. Probajte napraviti nekoliko koraka.

Koturaljke postavite u položaj slova T. Odgurnite se od stražnje koturaljke i vozite se naizmjeničnim odgurivanjem jednom koturaljkom i klizanjem na drugoj. Kad se vaš zalet uspori, spustite stražnju nogu, položivši koturaljku prema naprijed kako biste je još jednom postavili u oblik slova T. Prebacite svoju težinu na tu koturaljku, a zatim se odgurnite drugom koturaljkom.

Pri prvim koracima dobro se upoznajte s razlikom između rolanja i hodanja. Svakako obratite pozornost na način kako se koristiti kočnicama, jer kada bi rolali istim pokretima kao što hodate, stalno bi aktivirali kočnicu i vjerovatno pali na nos.

Bitno je da ne žurite, morate se u potpunosti naviknuti na novi osjećaj. Tek nakon što sa sigurnošću možete rolati nekoliko metara uz zid, možete početi planirati iduće poteze, kao što je - skretanje.

Kada skrećete morati ćete u potpunosti naučiti kontrolirati smjer vašim tijelom. Lagani nagib i pravi položaj obje noge, ključni su pri izvođenju tog manevra.

Prepustite se odličnom osjećaju kako svaki dan postajete sve bolji!
  • Rolanje i zaustavljanje
1. Dok se koturate prema naprijed, tijelo držite uspravno i opušteno. Kako biste se okrenuli u velikom luku, lagano se nagnite u smjeru u kojem želite ići.

2. Kako biste se zaustavili, spustite podignutu stražnju koturaljku iza druge u T-položaj. Postupno spustite koturaljku kako bi vas rubovi kotačića usporili.

3. Nemojte vući kočnicu na prednjem dijelu koturaljke kako biste usporili. Na taj način kočnica će se istrošiti, a na neravnoj površini to vas može izbaciti iz ravnoteže.


Iako se rolanje može vrlo brzo i lako naučiti, imate li za to priliku, potražite pomoć stručne osobe zbog vlastite sigurnosti.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner