New
Prognoza vremena

KAD DIJETE ŽELI ODUSTATI OD AKTIVNOSTI


kad dijete zeli odustati od aktivnosti

Roditelji se često pitaju što učiniti kad im dijete kaže da želi prestati ići na određenu slobodnu aktivnost. Je li u redu da prestane? Kada je u redu da prestane? Što učiniti kad se vrati s aktivnosti (na koju vas je nagovaralo da ga upišete) i kaže; "Grozno mi je i ne želim više ići!" Treba li ga u tome podržati i ispisati čim izrazi nezadovoljstvo?

Možda je u pitanju samo "loš dan"

I djeca, kao i odrasli, imaju svoje dobre i loše dane. Ponekad je dobro pričekati i pratiti je li to samo rezultat "lošeg dana".

Ukoliko Vaše dijete na tu slobodnu aktivnost ide prigovarajući, ali redovito s nje izlazi nasmijano i govori o tome kako je bilo zabavno, vjerojatno nemate razloga za brigu. U suprotnom, ukoliko želju za prestankom izražava po završetku, porazgovarajte s djetetom, poslušajte ga i shvatite ga ozbiljno. Pitajte dijete zašto želi prestati i što je dovelo do te odluke.

Potom potražite praktično rješenje, procijenite postoje li neki "međukoraci", može li propustiti koji susret, a još uvijek jednako sudjelovati. Ukoliko trenira neki sport, može li se rekreativno baviti njime? Važno je dobro procijeniti kad je odustajanje od aktivnosti korisno, kako u suprotnom ne bi došlo do preopterećenosti kod djeteta. No, važno je voditi računa i kako olako odustajanje može učiti dijete brzinskom, kratkoročnom zadovoljstvu i može poslati poruku da je u redu odustati čim postane teže, što dijete može prenositi i na druga područja svojeg života. Ulaganje truda i napora dovodi do dugotrajnijeg zadovoljstva i osjećaja uspjeha.

Potaknite dijete da nastavi s aktivnošću

Mnoga djeca prolaze periode kad im je upitna njihova predanost aktivnosti kojom se bave. Potrebno je pomoći djetetu utvrditi je li nešto faza koja će proći ili nerješiv problem. Potaknite dijete u davanju prilike njegovoj aktivnosti i dogovorite se da uloži trud određeno vrijeme, a zatim može odlučiti želi li i dalje prestati ili ipak nastaviti. Ovo dodatno vrijeme može mu omogućiti uživanje u aktivnosti ili olakšati odluku o prestanku. Ako zajednički dogovorite određeno vrijeme koje će još pohađati aktivnost, i vi se držite dogovora!

Nemojte "podmićivati" dijete

Nikada nemojte nuditi nagrade ili prijetiti kaznom kako bi vaše dijete nastavilo neku aktivnost. Slobodne aktivnosti trebaju biti zabavne, poučne i razvojno poticajne. U suprotnom nema unutarnje motivacije za uspjehom. Nagrade i kazne su kratkoročnog djelovanja. Zbog nagrade može dijete nastaviti npr. s plivanjem, ali frustraciju neće riješiti i vrlo skoro će opet doći do nezadovoljstva.

Kad treba podržati prekidanje aktivnosti

Ako ste pokušali sve i vaše dijete još uvijek negoduje prilikom odlaska na slobodnu aktivnost, vrijeme je da prekine kako mu frustracija ne bi prerasla u odbojnost prema svim aktivnostima ili kako ne bi došlo do preopterećenosti. Podržite odluku svojeg djeteta, ne samo riječima već i djelima.

Dobro je znati da kako bi dijete bilo uspješno u slobodnim aktivnostima, potrebno mu je i vrijeme opuštanja kod kuće, naročito ako je školarac. Školske obaveze zahtijevaju puno energije, a dijete treba i odmor, igru s prijateljima, braćom i sestrama te sudjelovanje u obiteljskim aktivnostima. Pa čak i ako dijete istovremeno pokazuje interes za glazbu, ples, sport ili drugo, ne treba se baviti svime u isto vrijeme. U dogovoru s djetetom odaberite aktivnosti koje u datom trenutku, realno odgovaraju njegovim potrebama i zajedničkim mogućnostima.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner