New
Prognoza vremena

DJECA NA SNIJEGU - SKIJAŠKI POČECI


djeca i skijanje

Roditelji često znaju biti u nedoumici, kada krenuti sa prvim skijaškim koracima s djecom. Naravno, uvijek vrijedi ona "nikad nije kasno", ali ako ćemo slušati prirodu i neke razvojne procese, onda svakako postoji idealno vrijeme.

Tekst: Goran Razić / Skijanje.hr


Izlazak na snijeg je za djecu vrlo koristan, ukoliko su izlasci odmjereni. Naime, u zimskim mjesecima, stalan boravak u grijanim i zatvorenim prostorijama, nikako ne koristi djetetu.

S dvije godine starosti, kad dijete već iza sebe ima niz uspješno savladanih kretnji, djeca su spremna za prve "prave" kontakte sa snijegom. Igre, lagana trčkaranja, vožnja na sanjkama, izrada snjegovića te čest boravak u prirodi, kod djece počinju oblikovati naviku te se stvara prijateljstvo između prirode zimi i mladog čovjeka.

Sa zdravstvene strane, dječji organizam se polagano privikava na temperature koje su ispod ugodnih sobnih ili toplih ljetnih. Imunološki sustav jača, poboljšava se apetit, potiču se cirkulacija i sistem održavanja temperature.

Nakon početnih igara na svježem snijegu, djeca su sa nepune tri godine spremna za prvi kontakt sa skijama. Za početak će biti dobre sasvim male, dječje skije, koje se zakvače na buce ili zimske cipele. Na takvim skijama (i obavezno bez štapova), dijete je spremno za prve igre na snijegu, ali ovoga puta na skijama! U ovoj fazi, svakako apsolutnu preporuku imaju dječji Ski vrtići, koji su već vrlo uhodani u većini Ski centara. Ski vrtići djetetu mogu ponuditi punu edukacijsku, zabavnu i pedagošku aktivnost, uz prisutnost roditelja, koji su najbolji lijek za sve "alarmantne situacije" poput pada na stražnjicu, sklizanja kape na oči i brisanja nosića.

Što se tehnike tiče, s tri godine dijete savladava blagi spust ravno, te vijuganje u plugu, a sve kroz igru i razne vrste zabave na blagim, gotovo ravnim stazama, uz ugodnu i zaigranu atmosferu. Djeca će u ovoj fazi vrlo brzo upijati sva stečena znanja i sa zanimanjem se upuštati u nove snježne avanture. Ova faza je vrlo bitna jer je u periodu od 2,5 do 4 godine prisutan nagli razvoj motoričkih sposobnosti pa je poželjno iskoristiti taj period. Uz navedeno, poželjne su sve igre s loptom te sve vježbe koje jačaju motoričke sposobnosti.

Sa četiri godine, dijete je spremno za prave skije i pancerice. Edukacija ide dalje svojim tijekom, te se počinju vježbati prvi elementi skijaške tehnike, poput plužne vožnje. Poseban naglasak stavlja se na stabilnost za koju je vrlo važno da se dobro uvježba. Njome dijete jača sigurnost, samopouzdanje, povjerenje u svojeg učitelja i padinu.

U prvim fazama učenja, postoje određene vježbe i sistemi kako bi se dijete što lakše prilagodilo novim situacijama. Npr., za kontroliranje brzine djetetovog kretanja, dobra improvizacija je obuhvaćanje djeteta oko struka konopcem i primanja istog za oba kraja djetetu iza leđa. Na taj način možemo početi sa laganim spustom niz pravu padinu. Brzina se kontrolira plužnim položajem nogu.

Nakon svih uhodavanja, u kasnoj predškolskoj dobi, mališani već vrlo sigurno i samouvjereno vladaju skijaškom tehnikom. U svim fazama preporučuje se upisivanje djeteta u Ski školu. Na taj će način dijete pravovremeno i na pravi način dobivati informacije te upijati znanja, a učitelj će riješiti i mogući problem autoriteta, koji roditelji ponekad teško održavaju u kritičnim situacijama.

Rana školska dob preostaje za vježbanje naprednijih skijaških tehnika i pokreta. Dijete će od najranije dobi biti upoznato sa skijama i iskoristiti fazu u kojoj osjećaj straha još nije toliko prisutan kao u mladenačkoj ili odrasloj dobi. I vjerujte, što čovjek prije nauči skijati, duže će se skijati. Većina ljudi koji skijaju u poodmakloj dobi su skijaši od najranijeg djetinjstva. Ukoliko ih upitate kako se osjećaju, jesu li zdravi i kakvog su psihičkog stanja, odgovor je samo jedan...

Napomena: Posebno je važno da djeca na snijegu nisu pretjerano obučena. Obavezna je višeslojna, topla odjeća, koja ipak omogućava kretanje i ne izaziva pretjerano znojenje. Potrebno je uvijek ponijeti dovoljno tekućine, ne gazirane niti izotoničke. Također, prije izlaska na snježne aktivnosti, treba izbjeći konzumiranje velike količine hrane. Jesti treba umjereno, te ostati barem pola sata nakon obroka na miru. U blizini neka Vam svakako bude rezervna odjeća i topli kutak. Uživajte na snijegu!

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner