New
Prognoza vremena

KAKO POMOĆI DJETETU PRI ODABIRU SPORTA


kako pomoci djetetu pri odabiru sporta2b copy

Bavljenje sportom uči djecu osnovnim životnim vještinama; disciplini, motivaciji, predanosti i suradnji.

Pozitivno djeluje na cijeli niz psihofizičkih potreba djece.


Neka djeca će rano pokazati afinitete i talent, bilo da se radi o sportu, umjetnosti ili znanosti. Druga pak ne mogu pronaći taj interes do adolescencije ili čak odrasle dobi. Roditelji tu mogu prilično pomoći, pravilno potičući dijete.

Ako dijete ne voli sport, možda je to stoga što još nije upoznalo onaj pravi za sebe. Da bi se moglo identificirati s nekom fizičkom aktivnošću i u njoj uživati, za početak mu treba pomoći da proširi svoje interese i upoznati ga s brojnim mogućnostima:

nogomet, rukomet, košarka, plivanje i sportovi na vodi, sportovi na snijegu, sportovi na ledu, borilački sportovi, gimnastika, atletika, ples, badminton, tenis, stolni tenis...

Već to će biti velik korak za dijete.

Razmislite, kakvo je vaše dijete? Voli li brzinu, trčanje i penjanje ili voli mirnije igre? Je li "timski igrač" ili najviše uživa u nekim svojim trenucima? Kakve su njegove fizičke, psihičke i motoričke predispozicije za bavljenje nekim sportom?

Promatrajte ga u parku, vrtiću, školi, kod kuće... Uz sve to, pronalaženje odgovarajuće sportske aktivnosti je proces pokušaja i pogrešaka. Postavite smjernice, budite djetetu podrška. Biti će koraka prema naprijed i prema natrag, ne treba odustajati na prvim preprekama, ali isto tako, niti forsirati. Prvi kontakti sa sportom su za dijete najvažniji i oni će definirati njegov budući odnos spram fizičkih aktivnosti.

Razgovarajte često sa svojom djecom i pokušajte razumjeti što pokušavaju učiniti i što im je važno.

Treba znati da postoje brojne aktivnosti koje nisu ekipne ili natjecateljske, a koje će možda odgovarati specifičnoj osobnosti vašeg djeteta. Npr.:

- Za dijete koje voli glazbu

Ako vaše dijete uživa u sviranju ili slušanju glazbe, može pokušati s aktivnostima koje to uključuju, poput klizanja, plesa ili ritmičke gimnastike. U plesu postoje razni stilovi koji bi mogli zainteresirati i dječake, poput hip-hopa ili glazbenog kazališta. Ako je dijete sramežljivije, nabavite mu nekoliko DVD-a s prijedlozima koje prvo može isprobati kod kuće.

- Za dijete koje voli boravak na otvorenom

Trčanje, biciklizam, planinarenje, penjanje, rolanje, jahanje, vožnja kanuom ili kajakom, snježni sportovi. Ako imate malog prirodnjaka, vrtlarstvo je aktivnost koja će potaknuti rad brojnih mišića, a ujedno će cijela obitelj uživati u zdravim plodovima svojeg malog člana.

- Za dijete koje voli životinje

Djeca mogu uživati u aktivnostima koje mogu uključivati ljubav prema životinjama ili njihovog krznenog ljubimca; Trčanje, rolanje, vožnja bicikla, treniranje psa, jahanje...

Kako motivirati dijete

1. Uvažavajte interese i sposobnosti svojeg djeteta.

2. Informirajte se o sportskim programima, a potom ih pokažite djetetu. Ukoliko odaberete neku aktivnost, razgledajte s djetetom sportsku dvoranu, upoznajte se s trenerom... stvorite pozitivnu sliku.

2. Podržite, bodrite i pohvalite dijete, kako bi razvilo osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.

3. Ne očekujte previše i nemojte postavljati prevelike zahtjeve. Dijete ne treba biti najbolje, već se treba baviti fizičkom aktivnošću i pritom uživati. Samo takav pristup kasnije može donijeti i veće rezultate.

4. Izbjegavajte kritike jer one produbljuju osjećaj nesigurnosti i neuspjeha. Pokažite razumijevanje.

5. Budite osoba od djetetovog povjerenja i njegov najvjerniji navijač.


Više:

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner