New
Prognoza vremena

ISPRIKE I ČINJENICE O VJEŽBANJU


isprike i cinjenice o vjezbanju4 copy copy

Isprika: Moje dijete je premalo i možemo samo povremeno ići u šetnju ili u park.

Činjenica: Uz malo istraživanja, djetetu možete ponuditi i druge aktivnosti. Postoje brojne igraonice i "vježbaonice" već za posve male bebe s majkama, a što je dijete starije, veće su i mogućnosti.

Isprika: Moje dijete više voli sjedeće aktivnosti, kao crtanje ili bojanje.

Činjenica: Djetetu treba malo dodatne inspiracije. Pronađite ono što voli raditi i kombinirajte mogućnosti. Ako dijete voli crtati, dajte mu kredu ili veliki komad papira po kojemu može crtati rukama. To će biti umjetnost uz koju će se i lijepo razgibati.

Isprika: Moje dijete je ovisno o kolicima. Hoda par minuta i ponovo traži da ga stavim u kolica.

Činjenica: Djetetu je važno samo da bude zabavno! Ako imate djevojčicu, stavite njezinu najdražu lutkicu ili plišanca u njezina kolica (ili ako je manja, u kolica za lutke). Njezin "posao" će biti da svoju lutku, kao prava mama, gura u kolicima. Manja djeca mogu gurati drvene igračke na kotačićima. Ili, dajte djetetu kanticu i neka traži i nalazi stvari tijekom vaše šetnje; kamenčiće, maslačke... Možete čak prije polaska staviti u džep neke gumbiće ili perlice i "gubiti ih putem." Kad dijete ima misiju, uglavnom zaboravi na kolica.

Isprika: Moje dijete ne zanima sport.

Činjenica: Možda mu jednostavno nije ponuđena opcija koja odgovara njegovoj osobnosti. Nekoj djeci su zabavniji timski sportovi, drugoj pak individualni. Neko dijete će s veseljem odlaziti na nogomet, drugo na plivanje. Tu su i aktivnosti poput borilačkih vještina ili plesnih tečajeva, koje omogućuju individualni razvoj i postignuća, u grupnom okruženju.

Isprika: Moje dijete ima previše zadaće da bi se igralo vani.

Činjenica: Dajte mu aktivnu pauzu od učenja. Poticanjem cirkulacije usred pisanja zadaće, dijete zapravo postiže bolju koncentraciju i pamćenje. Nakon što je vaše dijete učilo 30 minuta, napravite mu pauzu od 10-15 minuta u kojoj će se provozati na rolama ili gađati koš, a nakon toga ga pozovite natrag unutra. Ne samo da će aktivan odmor pomoći djetetu da se riješi stresa i ispuše, već sama ideja da će dobiti još takvih odmora ako se fokusira na zadatke, je pravi poticaj.

Isprika: Nemam vremena za tjelovježbu.

Činjenica: Mnogi ljudi misle da nemaju vremena, a zapravo imaju.
Ako niste u mogućnosti vježbati van kuće, stavite DVD s vježbama ili uključite neki takav program na TV-u. Ako zaista nemate nimalo vremena, pokušajte ugurati 15-ak minuta vježbe tu i tamo. To može biti brza šetnja ili trčanje ujutro prije tuširanja. Takva aktivnost će ubrzati vaš metabolizam kroz dan. U početku nije jednostavno, ali pokušajte to učiniti za svoje zdravlje. Pouzdano ćete biti zadovoljniji.

Isprika: Jednostavno nemam energije...

Činjenica: Djeca, dom, puno radno vrijeme... razumljivo da ste često na kraju snaga. Zanimljivo, ali ako se potrudite i nešto napravite za svoje tijelo, skupiti ćete više energije nego što možete zamisliti. Čini se kontradiktorno, ali umjesto da vas ostavi još umornijima, ispuštanje endorfina prilikom tjelovježbe, popravlja raspoloženje i smanjuje umor.

Mislite da nema šanse da se odvučete do teretane ili slično? Pokušajte s ovim motivacijskim trikom: Krenite, ali uz obećanje da ćete otići nakon 10 minuta ako ćete se i dalje osjećati iscrpljeno. Čim započnete sa zagrijavanjem, vrlo vjerojatno ćete ostati i pri povratku kući se osjećati drugačije - zapravo, neusporedivo bolje.

Pokušajte se dogovoriti s prijateljicom, poznanicom pa skupa krenuti na neku aktivnost, makar samo subotom. Biti će vam zabavno, a pri povratku kući se počastite nekim osvježavajućim pićem i druženjem.

Isprika: Nikad nisam bila aktivna, a i ne znam kako pokrenuti ostatak obitelji.

Činjenica: U proces uključite svojeg maštovitog potomka. Objasnite da je važno biti aktivan, zatim razmislite što biste mogli raditi zajedno. Djeca vole biti uključena u donošenje odluka. Pitajte ih što bi željeli raditi i provedite to u djelo. Neka tjedna aktivnost bude i smišljanje novih ideja, a listu zalijepite na vidno mjesto.

Neke od ideja: obiteljska šetnja, lagane vježbe u prirodi, obiteljski turnir u badmintonu, igre loptom, vožnja biciklima, igra Twister, preskakanje užeta, Hula-hop, rušenje plastičnih bućica (kućno kuglanje), ples uz glazbu, zabavna tjelovježba (svaki put drugi član obitelji smišlja vježbu, uz npr. ovu pjesmu)...

Možete izraditi tablicu s naljepnicama i dati djeci da dodaju smajlića na dane kad ste radili nešto aktivno.

Kada djeci postane dosadno, nemojte paliti TV. Nedostatak stvari koje odvraćaju pažnju tjera dijete da samo bude aktivno.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner