New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZAŠTO, KAKO?ZAŠTO SU DINOSAURI IZUMRLI?


Još uvijek se ne zna potpuno točan odgovor na to pitanje. Nekad se mislilo da je za nestanak dinosaura odgovoran pad velikog asteroida na Zemlju koji je prouzročio Ledeno doba. Ali, novija istraživanja pokazuju da je asteroid udario u Zemlju 300.000 godina prije početka izumiranja dinosaura.


Što se dogodilo?

Postoje mnoge pretpostavke. Prvi dinosauri nisu bili veći od guske, ali tijekom svoje vladavine, koja je trajala oko 120 milijuna godina, razvijali su se u sve veće i veće životinje. Jedan od divova tog doba se zvao Brontosaur. Bio je dugačak 25 metara i težio je oko 38 tona!

Jedna od pretpostavki njihovog izumiranja je upravo ona koja kaže da nisu bili u stanju svladati teškoće na koje su nailazili. Mnogi znanstvenici tvrde da su dinosauri bili žrtve pregoleme vlastite težine i nastalih promjena u temperaturi. Naime, bare i močvare su počele nestajati, nicale su planine, a mnogi dinosauri nisu mogli bez života u vodi. Kad je nastupilo smjenjivanje godišnjih doba, kad su vruća ljeta slijedile snježne zime, dinosauri se nisu mogli prilagoditi tim promjenama i postupno su nestajali. Zbog manjeg broja vrsta i nedostatka raznolikosti, udarac 10-kilometarskog asteroida ih je samo dokrajčio.

Sigurno je bilo tužno biti posljednji dinosaur. Kad neka životinjska ili biljna vrsta izumre, to znači da više nema niti jednog primjerka niti se on može stvoriti. Zato je važno čuvati i brinuti se o svim životinjski i biljnim vrstama koje još postoje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner