New
Prognoza vremena
ZAŠTO, KAKO?KAKO NASTAJE SVJETLOST?


Svjetlost dolazi od Sunca, ali i iz drugih izvora poput električnih sijalica, požara i baklji.

Nama je najvažnija Sunčeva svjetlost, koja je i najzanimljivija.

Od čega je napravljena svjetlost? To nije lako pitanje. Svjetlost nema masu i ne smatramo je materijom, a ipak ne bismo mogli živjeti bez nje!

Znanstvenici kažu da je svjetlost oblik energije izgrađen od čestica fotona. Svjetlost je jedinstvena po tome što se ponaša i kao čestica i kao val.

Možemo li bez Sunčeve svjetlosti?

Bez Sunca, svijet bi bio tamno mjesto, bez života. Sunčeva svjetlost nam omogućava vidjeti. Također, čini Zemlju toplom i neophodna je za fotosintezu, proces koji biljkama na Zemlji omogućuje život i rast. Sunčeva svjetlost je izvor energije i vitamina D koji je neophodan ljudima.

Kako svjetlost putuje?

Svjetlost putuje pravocrtno, u mnoštvu pravih linija zvanih zraci. Svjetlosni zraci se ne mogu savijati oko stvari.

Jeste li znali?

- Sjene se stvaraju kad je svjetlost blokirana od strane objekta. Što je objekt bliže svjetlosti, on stvara veću sjenu.

- Kad svjetlost padne na neke predmete, odbija se od njih. To znači da svjetlost putuje natrag nakon udara u objekt. Glatki, sjajni objekti odbijaju više svjetlosti. Ovisno o vrsti materije koja dođe u dodir sa svjetlošću, svjetlost će se ponašati drugačije. Ponekad će svjetlost proći direktno kroz materiju, kao kroz zrak ili vodu, staklo, prozirnu plastiku. Svjetlost ne može proći kroz većinu čvrstih objekata kao što su: guma, metal, drvo, kamen itd.

- Svjetlost se sastoji od boja. Isaac Newton je primijetio da tanki snop sunčeve svjetlosti pri prolasku kroz staklenu prizmu (geometrijsko tijelo) pod kutem, stvara snop vidljivih boja koji uključuje crvenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu i ljubičastu (dugine boje). Ovo se događa zato što različite boje putujući kroz staklo (i ostale medije), putuju različitim brzinama, prelamaju se pod različitim kutevima i odvajaju jedna od druge.

- Svjetlost putuje vrlo, vrlo brzo. Brzina svjetlosti u vakuumu je oko 300 000 km/s. Svjetlost putuje mnogo brže od zvuka. Razmislite o grmljavini oluje. Možete vidjeti bljesak munje prije nego što čujete udar grmljavine.

- Svjetlosti treba 1,255 sekundi da stigne od Zemlje do Mjeseca.

- Vrijeme potrebno da Sunčeva svjetlost stigne do Zemlje je 8 min. i 18 sekundi.

- Sunčeva svjetlost može doći do dubine od oko 80 metara u oceanu.
Pripremila: M. Muratović, mr.sci fizike

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner