New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZAŠTO, KAKO?ZAŠTO POLARNI MEDVJED IMA BIJELO KRZNO?


U našim ZOO vrtovima možemo vidjeti polarnog medvjeda, iako je njegovo prirodno stanište prostor Arktika, okovan vječnim ledom i hladnoćom.

Polarni medvjed je vrlo sličan svim ostalim medvjedima, a jedina uočljiva razlika je prekrasno bijelo krzno. Zašto polarni medvjed ima bijelo krzno?

Odgovor je vrlo jednostavan. Svaka životinja se pokušava što bolje stopiti s okolišem u kojem živi. Primjerice, zmija ima različite šare tako da je u travi teško možemo primjetiti, žabice su također poprimile boju okoliša po kojem se kreću, perje nekih ptica identično je boji lišća u kojem se skrivaju. Kod života u prirodi važno se prilagoditi i postati "nevidljiv", jer inače male životinjice postaju hrana većima, a ovi veći postaju hrana još većoj životinji.

S druge strane, bez hrane nema života niti za najveće životinje, pa se one moraju što bolje prikriti - dok love. Tako je i s polarnim medvjedom. Na velikim bijelim prostranstvima, svaka bi se boja, osim bijele, jako isticala. To znači da bi svaka životinja na kilometre prepoznala medvjeda i pobjegla u sigurnost, a medo bi ostao bez ručka. Zato medvjed ima bijelo krzno.
 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner