New
Prognoza vremena
Pratite nas Facebook Twitter

ZAŠTO, KAKO?KAKO PTICA LETI?

 
Ptica leti mahanjem krilima. Zašto mi onda ne možemo poletjeti kad mašemo rukama?

Ptice su nježne i krhke, a takve su i njihove kosti. Naime, kosti ptica sadrže šupljine ispunjene zrakom, a te su šupljine opet povezane sa zračnim vrećicama dišnog aparataNa taj način ptice smanjuju težinu tijela i lakše lete.

Na drugom mjestu po važnosti su krila. Ptičja su krila građena poput avionskih. Blago su svinuta, pa zrak brže klizi gornjom površinom nego donjom, stvarajući potisak. Zamah prema dolje je uvijek snažniji. Kad ptica maše krilima, unutrašnji dio stvara potisak, a vanjski, obrubljen velikim letnim perjem, stvara dodatni potisak i gura tijelo prema naprijed. Spuštanjem krila, letno perje se okreće i savija, te djeluje poput avionskog propelera. Upravo o snazi krila ovisi i brzina leta.

I na kraju, tu je perje. Sigurno ste vidjeli kako izgleda pero; ono se sastoji od cijevi i zastavice koja ima niz malih isperaka i kukastih resica, zakvačenih jedna za drugu. Perje je lagano i nepropusno i omogućuje ptici lakše manevriranje u zraku, znači skretanje u lijevo ili desno, dizanje i spuštanje.

 
Baner

Newsletter

Želite li primati obavijesti o igrama darivanja i novim sadržajima na Lukinom portalu, predbilježite se na naš Newsletter.
KOLUMNE
Baner
Baner
Baner
Baner